České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nejzajímavější výstupy podzimní himálajské sezóny

I ty poslední expedice v Pákistánu jsou minulostí, začala ale podzimní sezóna v Himálaji. Do Asie již odcestovalo nebo v blízké době odcestuje celá řada expedic. Jejich cíle jsou převážně vrcholy v Nepálu, najde se ale také několik výprav mířících do Indie. Kromě komerčních expedic se připravuje několik skupin, které se budou snažit o zajímavé a sportovně velmi hodnotné prvovýstupy. Pojďme si je tedy ve stručnosti představit. 

Manaslu (8163 m)

Začneme poměrně zostra, u prvního letošního pokusu o prvovýstup na některou ze čtrnácti osmitisícovek. Stojí za ním elitní francouzský tým ve složení Charles Dubouloz, Helias Millerioux a Symon Welfringer. Z této trojice jediný Dubouloz prozatím nezískal ocenění Zlatý cepín, což se ale může již brzy změnit, neboť v loňském roce uskutečnil prvovýstup severní stěnou Chamlangu. 

Jejich cílem je poměrně neznámá a málo lezená západní stěna Manaslu, v níž prozatím najdeme pouhé dvě cesty z let 1971 a 1981. Francouzi by rádi otevřeli třetí linii. Prozatím ovšem nezveřejnili přesný plán výstupu, což je ovšem kvůli náročným podmínkám pochopitelné. O tom, kudy polezou se rozhodnou až podle podmínek ve stěně. V případě úspěchu by se jednalo o první novou cestu na této hoře od roku 2006, kdy v severní stěně uspěli Denis Urubko a Sergej Samojlov. 


Manaslu ze západu. Foto Helias Millerioux

Chumbu (6859 m)

Do oblasti Khumbu míří česká výprava ve složení Zdeněk Hák, Jaroslav Bánský, Radoslav Groh a Petr Kejklíček, kteří s sebou mají ještě pátého člena týmu, Slováka Juraje Koreňa. Jejich cílem je dosud neprostoupená západní stěna šestitisícovky Chumbu. Pokud by se jim výstup podařil, šlo by současně o historicky první výstup na tento vrchol.


Česká výprava na letišti. Foto Hanibal.cz

Jannu East (7468 m)

Východní vrchol sedmitisícovky Jannu dosud odrazoval všechny pokusy o výstup na vrchol. Letos se zde rozhodli své štěstí zkusit Španělé v silné čtveřici Mikel Inoriza, Iker Madoz, Ekaitz Maiz a Mikel Zabala. Nejzkušenější člen skupiny Zabala si tento vrchol vyhlédl již před 16 roky při výstupu na Kančendžengu. Až nyní získal pocit, že dozrál čas k pokusu o výstup. 

Španělský tým zkusí prostoupit východní stěnu této hory zhruba stejnou linií, jakou chtěli vylézt Slovinci na počátku 90. let, ti dosáhli tehdy výšky okolo 7000 metrů. Španělé věří, že dokáží linii prolézt, pomoci by jim měli rovněž informace od slovinských kolegů. V každém případě čekají na celý tým náročné dny, neboť východní stěna dosahuje výšky dvou kilometrů a terén obtížnosti až M5. 


Jannu East. Foto Mikel Zabala

Jannu (7710 m)

Druhý rok po sobě se budou pokoušet o prvovýstup ve velmi obtížné severní stěně Jannu špičkoví američtí horolezci Alan Rousseau a Jackson Marvell. V loňském roce je špatné počasí zastavilo již ve výšce 5700 metrů. Letos by se rádi dostali výše, v ideálním případě pochopitelně až na vrchol. Letos nicméně polezou ve trojici, protože přizvali Matta Cornella, se kterým zvláště Marvell poměrně pravidelně leze. Akci spolufinancuje grantem i Americký horolezecký klub. Pokud by Američané uspěli, jednalo se by se teprve o čtvrtou cestu v této stěně.


Severní stěna Jannu. Foto Carsten Nebel 

Dhaulágirí II (7751 m)

Málo známý a jen občas lezený vrchol Dhaulágirí II, který zůstává ve stínu mnohem slavnější osmitisícovky Dhaulágirí I, se pokusí letos zdolat Francouzi Boris Langenstein a Tiphaine Duperier. Kromě pokusu o sportovně cenný výstup by také rádi sjeli z vrcholu na lyžích. 


Tiphaine Duperier a Boris Langestein v Káthmándú. Foto Tiphane Duperier

Phungi (6524 m)

Rusy Jurije Košelenka a Alexeje Lončinského, kteří si v roce 2017 připsali pěkný prvovýstup na šestitisícovku Phungi v oblasti Manáslu by rádi napodobili Japonci Masaki Adach, Taiči Kagami a Goto Kisuke. Také oni by tento vrchol ležící jihozápadně od osmitisícové Manáslu rádi zdolali po nové linii. Když uspějí, budou po ruském týmu historicky teprve druhou skupinou na vrcholu. 


Japonci s permitem na Phungi. Foto Goto Kisuke

Garhwalský Himaláj

Také v Asii tradičně úspěšní Poláci letos na podzim vysílají do místních velehor své zástupce. Na rozdíl od zbytku zde představených týmů ovšem nemíří do Nepálu, nýbrž do Indie, do Garhwalského Himaláje. 

Wadim Jablonski, Jakub Radziejowski a Slovák Ondrej Huserka chtějí otevřít novou trasu ve východní stěně šestitisícovky Thalay Sagar (6904 m). Ta se nachází v údolí Kedar Tal. U zdejšího jezera Kedar Lake má trojice postavený základní tábor. 

Jejich kolegové Adama Bielecki, Damian Granowski, Mateusz Grobel, Kacper Kloda a Mateusz Wieckowski vybudovali základní tábor na ledovci Gangotri. Celý tým se ovšem rozdělí na dvě části, každá bude mít jiný cíl. Bielecki, Granowski a Kloda mají v úmyslu vylézt novou cestu na 6721 metrů vysoký Schwachhand, zatímco Grobel a Wieckowski by rádi zopakovali dosud jedinou existující linii na Bhagirathi II (6512 m). 

Do Garhwalského Himaláje vyrazili také němečtí bratři Alex a Thomas Huberovi, kteří ovšem cíl své cesty před odjezdem nezveřejnili. Budeme si tak muset počkat na další zprávy. 


Adam Bielecki ve městě Gangotri. Foto Polský horolezecký svaz

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com