České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nejzajímavější expedice začínající himálajské sezóny – máme se na co těšit...

Zatímco pilní Šerpové zaměstaní u agentur již mají plné ruce práce se zajišťováním výstupových cest pro své klienty, do základních táborů pod osmitisícovkami dorazila i řada velkých jmen výškového horolezectví, jejichž ambice překračují rámec běžných komerčních expedic.

 

Shisha Pangma (8027 m)

Němku Ines Papert a Slovince Luka Lindiče zlákala jižní stěna Shisha Pangmy. Oba velezkušení alpinisté by jí rádi prostoupili po nové cestě, případně vytvořili nějakou novou variantu. Ze všech jejich společných úspěchů jmenujme prvovýstu jihovýchodní stěny Kyzyl Asker (5842 m) v roce 2016.

 

Na nejnižší ze čtrnácti osmitisícovek se objeví i Bulhar Boyan Petrov, který by rád navázal výstupem na Mt. Everest z tibetské strany. Na Shisha Pangmě ho doprovodí ještě Italové Mario Vielmo a Sebastiano Valentini a Maďar David Klein.

 

Cho Oyu (8201 m)

Zde se kromě klasických velkých expedic nechystá nic převratného – zajímavá může být informace od bulharského horolezce Atanase Skatova, který se letos pokusí o kombinaci Cho Oyu a Everest.

 


Dhaulagiri, foto: Alex Gavan

 

Dhaulagiri (8167 m)

Španělský nezmar Carlos Soria (!79 let) se opět vrací na horu, která mu odepřela vrchol již sedmkrát. Naposledy se tak stalo loni, kdy se musel otáčet 200 metrů pod vrcholem. Právě Dhaulagiri a Shisha Pangma jsou poslední dva vrcholy, které mu chybí do Koruny Himálaje (14x8000). Na letošní expedici ho doprovodí spolulezci Sito Carcavilla, Luis Miguel Soriano a lékař Carlos Martínez.
 


Carlos Soria (79) - již po osmé vyráží na Dhaulagiri

 

 

Makalu (8485 m)

Němec Thomas Lammle loni musel svůj vrcholový útok na pátou nejvyšší horu světa ukončit. Letos by rád zvládl výstup na dvě osmitisícovky – vedle Makalu i na Lhotse.

 

Kangchenjunga (8586 m)

Loni se musela celá řada lidí otočit poté, co Šerpům došla fixní lana. Letos (nejspíše po alespoň částečně uznané reklamaci) se sem většina klientů vrací. Lakpa Sherpa zde povede skupinu sestávající z Novozélanďanů, Američanů a Švýcarů. Tak hodně lana do báglu a pevné nervy!

 

Everest (8848 m) / Lhotse (8516 m)

Jak jsme vás již informovali slovenský himálajista Peter Hámor a jeho tradiční rumunský parťák Horia Colibasanu plánují výstup propojující vrcholy Everestu a Lhotse.

 

Kromě této dvojice by rád zvládl doposud nezlezený traverz Everest-Lhoce také Nepálec Tenji Sherpa, který měl absolvovat tento projekt loni s Ueli Steckem (legendární Švýcar tragicky zahynul při aklimatizaci). Tenji Sehrpa by chtěl extrémní traverz dokončit na Ueliho počest. Jeho počínání bude zaznamenávat i anglický horolezec a kameraman Jon Griffith, materiály plánuje zveřejňovat v médiích National Geographic.
 


Everest-Lhotse, plán traverzu Tenji Sherpy

 


Informace o vývoji expedic budeme průběžně přinášet. Stay tuned...

 


Zdroj: Altitudepakistan.blogspot