České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nejtěžší ženská bigwallová cesta

Tři špičkové světové lezkyně, Matilda Söderlund ze Švédska a Američanky Sasha DiGiulian a Brette Harrington, spojily své síly, aby se pokusily zdolat velmi těžkou bigwallovou cestu ve Španělsku. Jejich cílem se stalo Kantaberské pohoří na severu Španělska, konkrétně pak jeho nejvyšší část celého masívu zvaná Picos de Europa. Nejvyšším bodem pohoří je Torre de Cerredo vysoký 2648 metrů. 


DiGiulian, Söderlund a Harrington na štandu. Foto Red Bull Content Pool

Trojici lezkyň ovšem zajímala nejzápadnější horská skupina Picos de Europa nazývaná Cornión, přesněji její nejvyšší bod Peña Santa de Castilla (2598 metrů). V jižní stěně tohoto vrcholu vylezli v roce 2020 baskičtí bratři Pouovi společně s Kico Cerdou 610 metrů dlouhou cestu Rayu s obtížností 8c/5.14b. Až do letošního roku měla tato cesta jediný výstup, prozatím nikdo ji nedokázal zopakovat. 


Sasha DiGiulian při lezení. Foto Red Bull Content Pool

Letos v září ale přijel špičkový ženský tým s ambicí pokusit se o historicky druhý výstup této cesty. Linie začíná několika lehčími délkami s obtížností 7a+, pak obtížnost lezení roste, nejobtížnější úseky představují převislé pasáže. Podle vyjádření Matildy Söderlund se zde těžko hledají místa k založení jištění, lezení je tak velmi exponované a dobrodružné. 


Sasha DiGiulian v cestě Rayu. Foto Red Bull Content Pool

Celý výstup vyžadoval spolupráci a kombinaci dovedností celého týmu. DiGiulian a Söderlund přelezly klíčové délky, Harrington naopak zvládla ty nejděsivější a psychicky nejnáročnější délky s nedostatkem míst k jištění. Po mnoha dnech snažení a nacvičování nakonec přišel úspěch, všech patnáct délek linie Rayu dokázaly lezkyně prostoupit a 26. září stanuly na vrcholu. 


DiGiulian ve stěně. Foto Red Bull Content Pool

Připsaly si tak teprve druhý přelez cesty Rayu a první ženský výstup této náročné cesty. Současně se jedná o nejtěžší bigwallovou cestu, kterou dosud ženy prostoupily. Můžeme proto mluvit o významném milníku pro celé ženské horolezectví. A skvělý počin to byl i pro Sashu DiGiulian, která před dvěma roky podstoupila náročnou operaci kyčelního kloubu a nebylo jisté, zda se k lezení ještě bude moci vrátit.


Lezkyně na vrcholu. Foto Matilda Söderlund 

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com, planetmountain.com