České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Mt. Everest - aktuálně z čínské strany

Silný 26-ti členný čínský tým, který zatím jako jediný tuto sezonu obdržel povolení pro výstup na Mt. Everest, aktuálně bojuje s nepřízní počasí. Výstupem chtějí také připomenout 60. výročí výstupu prvního čínského horolezce na nejvyšší vrchol planety.

Tým ve spolupráci s China Mobile a Huawei instaloval tři 5G antény v základním táboře (5300 m) a ve výšce 5800 m. Jaci a nosiči měli za úkol dopravit více jak 8 tun vybavení, které tam desítky techniků instalovali.

China Mobile tvrdí, že bude celý Mt. Everest (z čínské strany) pokryt 5G signálem, jakmile se jim podaří instalovat další dvě 5G antény – nejvýše položené na světě – ve výšce 6500 m.

Mt. Everest, pohled z čínského základního tábora z web kamery.

 

Instalace antén. Foto: China Telecom

 

 

Výstup na Mt. Everest a změření jeho nadmořské výšky

Součástí stejného velkého týmu, který se aktuálně snaží o výstup na vrchol, je i skupina geodetů, jejichž cílem je za pomoci moderní techniky změřit nadmořskou výšku vrcholu Mt. Everestu. Bylo by to již třetí čínské měření. První, v roce 1975, stanovilo nadmořskou výšku 8.848,13 m. Druhé, v roce 2005, skončilo s výsledkem 8.844,43m.

Nejčerstvější informace nyní hovoří o tom, že podpůrný tým byl schopen zajistit cestu fixními lany do výšky okolo 8.600 m, ale počasí je výš nepustilo. Skupina geodetů mezitím čeká v Advanced Base Campu na okamžik, až bude cesta na vrchol otevřená.

V případě úspěchu by se jednalo o letošní první výstup na Mt. Everest. Letošní zimní pokusy o výstup na Mt. Everest nebyly úspěšné a Nepál kvůli celosvětové pandemii uzavřel jižní stranu Mt. Everestu.

Čínští horolezci ve výšce nad 7.000 m. Foto: Xinhua

 

 

Zdroj: explorersweb.com

Text: OJ