České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Mount Everest: Alternativní trasa

Před 34 lety vystoupil francouzský horolezec Marc Batard do historie, když vystoupil na Mount Everest bez použití kyslíkového přístroje, sám a za méně než 24 hodin. Kromě toho dokázal za 19 hodin vystoupit na Čo Oju, za 18 hodin na Makalu západním pilířem a v roce 1975 se po výstupu na Gašerbrum II ve 23 letech stal nejmladším člověkem, kterému se podařilo vystoupit na osmitisícovku bez kyslíku. Navíc po nové cestě jihovýchodním hřebenem, což byla teprve druhá vylezená trasa na tuto horu. Kromě toho dokázal vystoupit také na vrchol sedmé nejvyšší hory Dhaulagiri a to v zimních podmínkách.


Marc Batard v Nepálu loni na podzim. Foto Altitude News

V polovině 90. let s vysokohorským lezením skončil, nicméně roku 2020 se nadchl do nového projektu. Rád by znovu vystoupil na Mount Everest, ale po alternativní trase, která by se na klasickou jižní cestu napojila až u druhého výškového tábora. Cílem je vyhnout se nejnebezpečnější části ledopádu Khumbu. Společníky na expedici mu budou dělat dlouholetý lezecký partner Šerpa Pasang Nuru, synové obou horolezců Alan a Tenji a také další tři francouzští lezci. Skupina má v plánu se aklimatizovat na 7861 metrů vysoké Nupse, po jejímž úbočí má také vést většina plánované alternativní trasy.


Plánovaná alternativní trasa výstupu vyznačena červeně. Foto Philippe Poulet

Loni proběhl společný nepálsko-francouzský letecký výzkum oblasti. Průzkumná skupina, která se pokusila projít část cesty, vystoupala až do výšky 5880 metrů na bezejmenný vrcholek. Nyní se může začít s vážným pokusem. Zamýšlená varianta je o 300 metrů delší než původní trasa, avšak bezpečnější nejen kvůli absenci ledopádu, nýbrž i menším lavinovým nebezpečím. Kromě části již známé z loňského roku musí horolezci vylézt na sněhový hřeben a potom sestoupit zpět do údolí k druhému výškovému táboru. Plánuje se novou trasu rovnou zajistit kotvícími body ve formě kovových tyčí pro usnadnění výstupu budoucích horolezců.


Jeden z horolezců v nižší části plánované cesty. Foto Jean-Marc Demoz

Sám Battard chce vystoupit až na vrchol Everestu bez kyslíkového přístroje. V případě úspěchu se může stát nejstarším člověkem, kterému se to podařilo, přičemž současný rekord italského horolezce Abele Blanca by překonal o celých 15 let. Šlo by jistě o velmi důstojné zakončení bohaté a úspěšné horolezecké kariéry.


Jean-Marc Demoz a Alan Batard nedaleko druhého výškového tábora. Foto. Jean-Marc Demoz

Podle informací z 22. dubna jsou již Marc Battard i jeho spolulezci v pořádku v základním táboře pod Mount Everestem. Také pro základní tábor si našli zcela nové místo nacházející se na úpatí 5880 metrů vysokého vrcholu Sundare, který leží v hřebenu ústícím na Nuptse. V následujících dnech by měli horolezci začít zajišťovat plánovanou cestu fixními lany. Průběh expedice budeme dále sledovat a celému týmu přejeme hodně štěstí.


Marc Batard se spolulezci v základním táboře. Foto Marc Batard


Batard se synem v Káthmandu. Foto Marc Batard

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com, mteveresttoday.com