České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Meteora a nová Italská linie

Italský lezec Maurizio Oviglia navštívil navštívil legendární řeckou lezeckou oblast Meteora poprvé v roce 2014. Při této příležitosti se seznámil s místními lezci a vylezl některé z těžších cest. Již tehdy se rozhodl, že se někdy vrátí a že se pokusí o prvovýstupy na některé věže. 


Pohled do okolí. Foto Maurizio Oviglia

Vrátil se ale až po pandemii a přizval ještě dva spolulezce - Lucu Giupponiho a Rolando Larchera. Nejprve se pokusil o výstup na jednu ze skalních věží, kterou měli vyhlédnutou z minulé návštěvy. Protože ale lezení i jištění bylo velmi obtížné, spolu se svými kamarády po třech hodinách boj vzdali. 


Pohled dolů. Foto Rolando Larcher

Nakonec si zvolili věž s názvem Suorlati, která se tyčí přímo nad vesnicí, kde bydleli. Aby se seznámili s místní skálou, přelezli nejprve jednu ze starších cest. Ještě tentýž den pak zahájili výstup po nové linii. Povětrnostní podmínky přitom nebyly příliš příznivé – foukal studený vítr, bylo dosti chladno a podle Italů se tak výstup podobal spíše arktickému lezení. 


Večerní lezení. Foto Rolando Larcher

Samotné lezení na věži Suorlati už šlo trojice označila za velmi dobré. Novou cestu nejprve vylezli, pak si celou linii zopakovali znova bez technických pomůcek, tedy volně. Celá linie má šest délek a je dlouhá 150 metrů. Obtížnost je 7a. Cesta dostala od italské trojice jméno Pythagoras. 


Nová cesta. Foto Vangelis Batsios

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com