České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Megos přelezl Sharmův projekt

Začátkem minulého desetiletí si Američan Chris Sharma, jeden z nejlepších sportovních lezců naší epochy, vyhlédl potenciálně zajímavou cestu v masivu francouzské hory Céüse. Tento 2016 metrů vysoký vrchol patří do skupiny Dauphinéských Alp, které dominuje nejvyšší Barre des Écrins (4102 m). I vrchol Céüse je velmi známý a to zejména díky velmi obtížným skalám, které lákají přední sportovní lezce. 


Megos v cestě Ratstarman Vibrations. Foto Jan Virt

Sharma cestu s názvem Ratstaman Vibrations tehdy sice navrtal, ale nikdy nevylezl, neboť upřednostnil jiné projekty. Linie v sektoru útesu Face de Rat ovšem zaujala jiné špičkové lezce, mezi jinými třeba Sébastiena Bouina, Charlese Alberta nebo Alexandra Megose. Nikdo z nich však dosud linii nepřelezl a to i proto, že upřednostňovali jiné projekty. Německého rlezce Megose cesta zaujala již v roce 2014, on však pod Céüse upřednostňoval jinou těžkou cestu a to Bibliographie s klasifikací 9b+. 


Megos při lezení nové cesty. Foto Jan Virt

Megos se na tento pozoruhodný a obtížný projekt soustředil až nyní. Již loni věnoval nacvičování a přelezení mnoho času a úsilí, loni se mu ale přelez ještě nepodařilo dokončit. Pod Céüse se vrátil se tedy letos v létě po závodech světového poháru v Chamonix. Opět zde strávil několik dnů nacvičováním a přitom byli již velmi blízko přelezu. Poté nicméně odjel na další světový pohár do Briaconu. Teprve po návratu z dalších závodů dokázal cestu zdolat. Připsal si tak další pozoruhodný prvovýstup, cesta je o obtížností 9b. „Určitě jedna z nejlepších cest, které jsem zkusil nebo vylezl,“ zhodnotil svůj výkon Megos.

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com, climbing.com