České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Máre Holeček a Matěj Bernát - česká cesta na Sura Peak

Poté co loni nedosáhl vrcholu téměř osmitisícového Mašerbrumu si letos Mára Holeček vybral jako cíl nepálský Sura Peak (6764 m). Sura Peak leží v pohoří Mahalangur Himal, v údolí mezi vrcholy Baruntse a Chamlang, nedaleko Mount Everestu.


Sura Peak. Foto Marek Holeček

Jeho spolulezcem byl tentokrát Matěj Bernát, přední český skialpinista, horolezec a také zubař, kterému je teprve 27 let. Dvojice odletěla do Nepálu 1. května a krátce potom se přemístili do hor. O několik dní později již byli v základním táboře pod Sura Peakem. Teprve zde zvolilii přesnou výstupovou linii dosud nelezenou severozápadní stěnou. Prvovýstup na vrchol uskutečnili Rakušané po jihozápadním hřebenu. Ten chtěla česká dvojice využít k sestupu. Další, kdo byl na vrcholu, byla japonsko-nepálská dvojice, která zvládla prvovýstup severovýchodní stěnou. 


Stěna Sura Peaku. Foto Marek Holeček

Po několika dnech aklimatizace a čekání na vhodné počasí nastoupili Holeček a Bernát 20. května do stěny. První den lezli převážně po tvrdém sněhu a ledu, odpoledne našli solidní místo pro bivak ve sněhové jeskyni. Další den se dostali do úseku, kde bylo více skály a kde museli zvládnout těžké mixové pasáže. Navíc zde doslova zavěšeni nad propastí museli absolvovat velmi nepříjemný bivak.


V bivaku. Foto Marek Holeček 

Následující den překonali nejprve po těžkém boji klíčovou skalní bariéru a potom nalezli do ledového úseku vedoucího k vrcholu. Asi 200 metrů pod vrcholem ještě naposledy bivakovali v další ledové jeskyni pod serakem. 23. května pak překonali poslední úsek k vrcholu a připsali si tak první výstup severozápadní stěnou Sura Peaku. Ještě téhož dne úspěšně sestoupili zpět až do základního tábora. Nová česká cesta získala název Simply Beautiful. Blahopřejeme.


Nová cesta. Foto Český horolezecký svaz

Text: VŠ
Zdroj: Facebook Marka Holečka