České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Marco Pellegrini a trojnásobný prvovýstup na Sardinii

Italský horolezec Marco Pellegrini si v nedávné době oblíbil lezení na Sardinii, druhém největším ostrově Itálie i celého Středozemního moře. Zhruba v polovině východního pobřeží ostrova zde leží vesnice Baunei, v jejímž okolí najdeme prolezení mimořádně zajímavá místa. Jedním z nich je i 452 metrů vysoký vrchol Punta su Mulone.


Penso Positiva. Foto Marco Pellegrini

Na ten sice lidé lezli již dříve, avšak jeho jižní stěna do nedávna zůstávala panenská. Tato stěna sice není příliš vysoká, v nejvyšších místech dosahuje jen 150 metrů, zato však poměrně obtížná, neboť zde najdeme svislé a dokonce i převislé úseky v místním vápenci. S ohledem na polohu u moře je tento vrchol ideální pro zimní lezení, popřípadě lezení brzy na jaře či pozdě na podzim, kdy vane vítr vhodné intenzity a směru.


V cestě Giumari. Foto Marco Pellegrini

Právě na toto místo se v minulých letech soustředil Marco Pellegrini, když zde vytvořil tři nové cesty. Každou z nich přitom v jiném roce a s jiným spolulezcem. Začal na podzim roku 2020, kdy s Manuelem Zambaninim přelezli cestu Penso Positivo obtížnosti 7b. O rok později s Giulií Orlandi přidali cestu Giumar s klasifikací 7a+. A svou trilogii zakončil v loňském roce, kdy s Lucou Vallatou dokázali vylézt cestu Tempi Interessanti s obtížností 7b+.


Při lezení na Tempi Imteressanti. Foto Marco Pellegrini

Všechny cesty končí kousek od sebe na vrcholu skalního masivu, odkud lze jednoduše dojít na vrchol Punta su Mulone. Zde jsou podle Pellegrinoho krásné výhledy na moře, ale i nedaleké vrcholy jako třeba Punta Giradili. Z vrcholu lze také poměrně lehce sestoupit pěšky zpět k úpatí stěny.


Trasy nových cest. Foto Marco Pellegrini

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com