České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Mára Holeček v celovečerním dokumentu Mára jde do nebe

19.5. 2022 zamíří do českých kin celovečerní dokument o jednom z nejvýznamnějších českých a světových horolezců současnosti Markovi Holečkovi. Mára Holeček jako první Čech vůbec získal v roce 2018 spolu se spolulezcem Zdeňkem Hákem mezinárodní ocenění horolezců Zlatý cepín - Piolet d´Or a pak znovu v roce 2020. V těchto letech se, laicky řečeno, stal mistrem světa v horolezectví.

Snímek „Mára jde do nebe“ ukazuje nejen cestu do oblak, ale podívá se i hluboko do Holečkovy duše.

Jsem dokumentaristka, nejsem milovnice outdooru a lezení. Pouze krása hor a vášeň pro lezení pro mě není dostatečný důvod k filmu,“ říká režisérka dokumentu Markéta Ekrt Válková. „Film Mára jde do nebe se dívá Márovi Holečkovi takzvaně pod pokličku, poodhalí i jeho bolesti a strachy. Díváme se na něj očima druhých a je to často pohled překvapivě upřímný. Dá se vlastně definovat horolezec jinak než slovy šílenec, hazardér, sebestředný sobec?,“ ptá se dále režisérka.

Během natáčení byla režisérka s Holečkem v těsném kontaktu, na výslednou podobu filmu však horolezec ani nikdo z jeho okolí vliv neměl. Snímek představí Máru Holečka nejen scénami z velehor a jeho vlastními slovy, ale také očima rodiny, kolegů a přátel a nebojí se jít slavnému horolezci pod kůži.

Na youtube je trailer k filmu.





Text a foto: Marek Holeček