České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Korejci míří do jižní stěny Lhotse

Silný korejský tým zkusí letos již posedmé prostoupit proslulou jižní stěnu čtvrté nejvyšší hory světa Lhotse (8516 m). Při posledním pokusu v roce 2019 dosáhla skupina, kterou vedl Sung-Taek Hong výšky 8200 metrů. „Na Lhotse jsem se opravdu chtěl vrátit v roce 2020, ale kvůli pandemii COVIDu jsem nemohl,“ řekl Hong. Korejci proto byli po dva roky odkázáni pouze na trénink v domácích podmínkách. Letos však konečně mohou znovu zkusit své štěstí.


Sung-Taek Hong. Foto Sung-Taek Hong

Vedení expedice má i v tomto roce na starosti Sung-Taek Hong, úspěšný horolezec a polárník, který si připsal nejen dosažení vrcholu Everestu, nebo jižního i severního geografického pólu Země, ale taktéž pěší přechod Beringovy úžiny a přechod Grónska se psím spřežením. Dalšími účastníky z Jižní Koreje jsou Myung-Suk Koh, Byong Tae, Jupil Park, Nak-Jong Sung a Jae-Chul Kim. Společně s Korejci poleze španělský alpinista Jorge Egocheaga, držitel Koruny Himálaje. Egocheaga se účastnil korejské expedice již v roce 2019 a s Hongem jej pojí blízké přátelství. Do plného stavu doplní skupinu francouzský horolezec a člen skialpinistického reprezentačního týmu Vadim Druelle, jenž v loňském roce vystoupil na Manaslu bez použití kyslíkového přístroje a 14 nepálských Šerpů.


Korejští horolezci v jižní stěně Lhotse v roce 2019. Foto Hong Sung-Taek

3200 metrů vysoká jižní stěna Lhotse, prohlášená Reinholdem Messnerem za problém pro 21. století, má dodnes pouze čtyři potvrzené výstupy. Tři z nich vedou na nižší vrchol Lhotse Šar (8383 m). Jedná se o známou Československou cestu prostoupenou v roce 1984 (na vrcholu Peter Božík, Zoltán Demján, Josef Rakoncaj a Jarýk Stejskal), rakouskou cestu z roku 1970 a jihokorejský výstup z roku 2007. Jediní Rusové dokázali v roce 1990 prolézt stěnu až na hlavní vrchol (Sergej Beršov a Vladimir Karatajev). Kromě toho byla jižní stěna Lhotse svědkem mnoha neúspěšných pokusů, od prvního japonského pokusu z počátku 70. let, přes jugoslávské či italské snahy, až po polské výpravy, z nichž poslední vedla ke smrti legendárního Jerzy Kukuczky.


Exponovaná pasáž v jižní stěně Lhotse. Foto Lhotse South Face Expedition 2019

Samotné Korejce stěna v jejich snažení již několikrát zastavila, přestože vyzkoušeli různé cesty a jejich varianty. Při posledních třech expedicích v letech 2015, 2017 a 2019 se přiblížili vrcholu, když se pokaždé dostali do výšky mezi 8200 a 8300 metry. Silný vítr jim však ani v jednom případě nedovolil projekt dokončit. Pokrok expedice budeme pochopitelně bedlivě sledovat a o jakýchkoli novinkách Vás neprodleně informovat. Celému týmu přejeme hodně štěstí a především bezpečný návrat. 

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com