České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Kanadský prvovýstup na Khang Karpo v Nepálu

Kanadská dvojice Ethan Berman a Marteen van Haeren má již spoustu zkušeností s lezením v horách Severní Ameriky, do asijských velehor však vyrazili na koncu roku 2022 poprvé. Hledali speciální a nepříliš často lezený cíl a svou pozornost nasměrovali do východního Nepálu do oblasti Rolwaling Himal. Nejvyšším bodem této části Himaláje je Melungtse (7181 m), vrchol je ale již v Číně. Nejvyšší horou na nepálské straně této horské skupiny je Gaurishankar (7134 m). 


Vlevo Dragnag Ri, vpravo Khang Karpo. Foto Maarten van Haeren

V nepálské části pohoří objevili odlehlé údolí s nejvyššími horami Dragnag Ri (6757 m) a Khang Karpo (6647 m). Podle informací, které získali, působily poslední expedice v tomto údolí v letech 2008 a 2010. Od té doby měli být v této končině první výpravou. Podle fotografií i podle zhodnocení na místě se jim zdálo, že bezpečnější z obou vysokých hor bude Khaang Karpo, proto svou pozornost upřeli právě k ní. Rozhodli se pro výstup severovýchodní stěnou tyčící se z ledové pánve Chulle. 


Ve stěně. Foto Maarten van Haeren

Základní tábor postavili ve výšce 4900 metrů. Pak věnovali několik dnů aklimatizaci. Ta byla ale poměrně náročná jednak proto, že oba bojovali s nachlazením, a jednak kvůli objektivnímu nebezpečí na okolních svazích. Přesto se jim podařilo vystoupit až do výšky 6000 metrů. Během aklimatizačního výstupu prozkoumali rovněž severovýchodní stěnu Khang Karpo. 


Poblíž vrcholového hřebene. Foto Maarten van Haeren

Na Khang Karpo vyrazili 3. listopadu s vybavením a jídlem na pět dní lezení. První den strávili pochodem pod stěnu, lézt začali až 4. listopadu. V průběhu čtyř dnů vystoupili asi 1000 metrů vysokou severovýchodní stěnu, na vrcholu stáli 7. listopadu. Ještě ten samý den zahájili sestup, který jim trval další dva dny. Pro sestup zvolili cestu, po které uskutečnili výstup. Jižní stěna se jim zdála nebezpečná a severní by sestoupili do Tibetu. Tibet je v současnosti pro cizince uzavřený. 


Poslední metry k vrcholu. Foto Maarten van Haeren

Výstup obou Kanaďanů prvovýstupem po nové linii. Současně to byl i první výstup na vrchol Khang Karpo severovýchodní stěnou. Cestu Kanaďané pojmenovali Tiny Changes a ohodnotili jako TD+ M5 AI4. Délka cesty je 1200 metrů. 


Nová cesta. Foto Maarten van Haeren

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com