České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

K2: první zimní výstup!

Tým 10 nepálských horolezců se včera zapsal do historie svým výstupem na vrchol pákistánské K2 (8611 m). Na vrchol druhé nejvyšší hory na světě se dosud povedlo vystoupit zhruba 400 horolezcům, do včerejšího dne však nikomu v zimním období.
Nepálci překonali všechny nástrahy zimního výstupu, mezi které patří silné vichry (až 200 km/h), teploty padající i pod 40 stupňů Celsia či vichřicí zničený druhý výškový tábor. Podle plánu zastavili 10 m pod vrcholem, počkali na ostatní a poté všichni společně vystoupili na vrchol. V záznamech s prvním zimním výstupem tak bude všech 10 horolezců: Nirmal Purja, Mingma David Sherpa, Mingma Tenzi Sherpa, Geljen Sherpa, Pem Chiri Sherpa, Dawa Temba Sherpa, Mingma G, Dawa Tenjin Sherpa, Kilu Pemba Sherpa and Sona Sherpa.
 


Jedna z prvních vrcholových fotografií: Sona Sherpa na vrcholu K2, foto FB Chhang Dawa Sherpa


V současné době jsou již všichni bezpečně zpět v základním táboře.
Gratulujeme k tomuto historickému úspěchu!
 

 

O K2 se hovoří jako o nejobtížnější osmitisícovce. Odehrálo se zde nejvíce nezdařených pokusů o výstup na vrchol, svým životem při pokusu o výstup zaplatilo více jak 80 horolezců. 
Společně se zprávou o úspěšném zimním prvovýstupu na K2 dorazila i smutná zpráva – při sestupu z prvního výškového tábora do předsunutého základního tábora zahynul španělský horolezec Sergi Mingote. Sergi byl zkušený horolezec, úspěšně vystoupil na 7 osmitisícovek. Čest jeho památce.

 

 

Text: OJ
Zdroj: planetmountain.com