České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Juho Knuuttila a nové cesty v Norsku

Sedmadvacetiletý finský alpinista Juho Knuuttila se v minulosti zapsal do povědomí lezecké veřejnosti třeba pokusy s Quentinem Robertsem na šestitisícové Tengkangpoche. V závěru loňského roku si vybral jako svůj cíl oblast mnohem bližší jeho rodné zemi. Zamířil totiž na sever Norska, kde působil v oblasti 1200 metrů vysokého vrcholu Rånkeipen. Ten se nachází nedaleko na jih od známého přístavu Narvik.


Juho Knuuttila. Foto Juho Knuuttila 

V této lokalitě lezl Knuuttila již v zimě předchozího roku a protože mu zdejší podmínky velmi vyhovují, rozhodl se sem v listopadu 2022 vrátit. Tentokráte se zaměřil na jihozápadní stěnu hory Rånkeipen. Podle jeho slov je výstup stěnou velmi náročný. Stěna je velmi strmá, je však z kompaktní a pevné skály s minimem trhlin. Při lezení je nutné spoléhat zejména na místa, kde leží sníh či led. Zde ovšem zase hrozí riziko tání, pokud sem po polární noci zasvítí Slunce. 


Pohled na fjord. Foto Juho Knuuttila

Proto se Knuuttila rozhodl počkat na vhodné podmínky, které nastaly v prosinci 2022. Proto se 13. prosince rozhodl vyrazit do stěny. Jeho partnerem byl Alexander Nordvall. Dvojice se rozhodla postupovat vlevo od středu stěny, zde byl dle nich nejlepší možnost výstupu. Nejprve je ale čekalo 600 výškových metrů chodeckým terénem až k místu, kde mohli začít lézt svou zamýšlenou linii. Šest délek kompaktní skálou a křehkým ledem a rovněž následující sestup zvládli v průběhu jediného dne. Novou 250 metrů dlouhou linii nazvali Arctic Circus. Obtížnost stanovili na WI6 M6. 


Cesta Arctic Circus. Foto Juho Knuuttila

Po dokončení tohoto výstupu Knuuttila přemýšlel o dalších nových cestách v této stěně. Vhodné podmínky však přišly až krátce po Novém roce. V té době byl ale Knuuttila bez spolulezce, protože podle předpovědi se mělo v blízké době zhoršit počasí. Rozhodl se, že zkusí štěstí sám. Vyrazil 3. ledna ráno a brzy stál u nástupu do nové zamýšlené linie. Lezení představovalo velkou výzvu, stěna byla velmi strmá, místy až převislá. Nejtěžší úseky lezl Knuuttila přes čtyři hodiny. Nakonec ale uspěl a ve 13:30 výstup dokončil. Juho Knuuttila novou cestu pojmenoval Polar Vortex a její obtížnost stanovil na WI6 M6. 


Pohled z cesty Polar Vortex. Foto Juho Knuuttila

Knuuttila se ale do stěny Rånkeipenu vrátil ještě jednou, tentokrát se švédským kolegou Jodou Dolmansem. 16. ledna vlevo od linie Polar Vortex vytvořili společně novou cestu. Třídélkový, sto metrů dlouhý a podle Knuuttily velmi exponovaný výstup zvládli poměrně rychle. Cestu pojmenovali Northern Twilight a ohodnotili jako M7 WI6. Jde tak o jednu z nejtěžších cest této oblasti a třetí cestu, kterou Knuuttila v jihozápadní stěně Rånkeipenu vylézl během jediného měsíce. 


Cesty Northern Twilight a Polar Vortex. Foto Juho Knuuttila

Text: VŠ
Zdroje: planetmountain.com, 4sport.ua