České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Jost Kobusch a jeho úspěch na Denali

Německý alpinista Jost Kobusch se proslavil několika prvovýstupy v Nepálu. Sólově vystoupil jako první na šestitisícovku Amotsang v oblasti Damodar Himal, sólo rovněž vytvořil novou cestu na 7296 metrů vysoký Nangpai Gossum II. V posledních několika letech je o něm hodně slyšet v souvislosti se sólovým zimním výstupem na Mount Everest. Zatím se však dostal nejvýše asi do 7400 metrů. 


V základním táboře. Foto Fabian Jannsen

Pro letošní zimní sezónu si Kobusch vytyčil nový cíl a to Denali, nejvyšší horu Severní Ameriky a Spojených států Amerických. Vrchol dosahuje „jen“ 6190 metrů, leží ale mnohem severněji než všechny himalájské vrcholy. Povětrnostní podmínky ho proto zařazují do stejné kategorie jako asijské velehory. 


Kobusch na ledovci. Foto Fabian Jannsen

Kobusch přijel na Aljašku koncem ledna, následoval přesun k Denali a poté několik dní aklimatizace. Už 17. února se ale na webu objevila zpráva, že je Kobusch připraven na vrcholový útok. Z tábora vyrazil 18. února v 5 hodin ráno. Od té chvíle se objevovaly zprávy s body z jeho GPS trackeru. Informace, které z Aljašky přicházely ovšem nebyly úplně jednoznačné, nebylo jasné, zda se dostal až přímo na vrchol. 


Kobuschova trasa ze stanu ve výšce 4330 metrů. Foto Jost Kobusch

Až 20. února přišlo potvrzení, že Němec skutečně na vrchol Denali úspěšně vystoupil. Na vrcholu ale strávil poměrně krátký čas. Nová data přímo od Kobuche i s GPS souřadnicemi potvrzují, že na vrcholu skutečně stanul a to 19. 2. zhruba ve 3 hodiny ráno. Poté zahájil sestup a do svého stanu se vrátil o další 13 hodin později. Při vrcholovém pokusu strávil na nohou celkem 35 hodin. 


Sms, která dokazuje dosažení vrcholu. Foto Jost Kobusch

Z GPS souřadnic je také patrné, že při výstupu použil ve spodní části výstupu klasickou trasu západním pilířem. Ve výšce 4300 metrech se od ní ale odklonil a nastoupil do západní stěny a pokračoval Messnerovým kuloárem po trase Reinholda Messnera a Oswalda Oelze z roku 1977. Pro sestup ovšem použil jednu ze snadnějších tras na severozápadní straně vrcholu.
Nyní čeká Kobusch na lepší počasí a na letadlo, které jej dopraví zpět do Talkeetny, nejbližšího města. 


Kobusch u letadla. Foto Jost Kobusch

Jost Kobusch je teprve sedmnáctým alpinistou, který vystoupil na Denali v zimním období a čtvrtý, který to dokázal sólově. Všechny tři předchozí zimní sólové výstupy ale uskutečnili američtí horolezci a Kobusch je tedy prvním „zahraničním“ alpinistou, který něco podobného dokázal. Je rovněž prvním Němcem, který v zimě dosáhl vrcholu Denali. A navíc je vůbec prvním horolezcem v historii, kterému se podařilo v zimě přelézt Messnerův kuloár.


V Messnerově Kuloáru. Foto Jost Kobusch

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com