České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Je možné za jeden lidský život stanout na nejvyšších vrcholech všech států na světě?

Tak to je výzva... A není to zdaleka jednoduché, jak se na první pohled třeba může zdát! Celkem se jedná o 196 zemí, vrcholů je ale méně, protože mnoho z nich je současně nejvyšším vrcholem dvou i více zemí. Jediným člověkem, který se rozhodl vydat se vstříc tak obrovskému projektu, je britský voják Eamon Ginge Fullen. Začal v roce 1993 a podařilo se mu zvládnout všechny vrcholy v Evropě a Africe – celkem 170 zemí. Dnes mu je padesát let a při výstupu na Mt. Everest ho stihla srdeční příhoda. Zdá se, že projekt bohužel dokončit nebude moci.

 


Eamon Ginge Fullen

 

Největším soustem jsou samozřejmě asijské státy, které případné zájemce prověří hned trojicí nejvyšších hor světa a potom následuje série obtížných sedmitisícovek:

Everest, Čína a Nepál – 8848 m
K2, Pákistán – 8611 m
Kangchenjunga, Indie – 8586 m
Gangkhar Puensum, Bhútán – 7570 m
Ismoil Somoni, Tadžikistán – 7495 m
Noshaq, Afghánistán – 7492 m
Jengish Chokusu, Kyrgyzstán – 7439 m
Khan Tengri, Kazachstán – 7010 m

 


K2 (8611 m), Pákistán

 

Šikovní alpinisté si s výstupy jistě poradí, bohužel jsou tu ale problémy, jejichž vyřešení se tréninkem a vůlí jedince těžko dosáhne. Jsou to byrokratické, politické a válečné překážky. Například nejvyšší hora Středoafrické republiky Mont Ngaoui je vysoká pouze 1410 metrů, ale pouhý přístup pod ní by vyžadoval vojenský obrněný konvoj, neboť hora je od roku 2012 obklopená válčícími skupinami. To samé platí i o nejvyšší hoře Čadu Emi Koussi (3445 m). Takových vrcholů najdeme v Africe i Asii opravdu mnoho. Pokud bychom měli zmínit po dvou afrických dva asijské, pak to je Mount Hermon (2814 m) v Sýrii a Jabal An-Nabi Shu’ayb (3666 m) v Jemenu. Problematické jistě bude dostat se i na nejvyšší horu Severní Koree Paektu Mountain (2750 m). Úplný zákaz výstupů na svoji nejvyšší horu pak vydal v roce 2003 Bhútán (Gangkhar Puensum). Naopak procházkou růžovou zahradou lze označit výstup na nejvyšší bod Malediv, který leží 5 metrů nad mořem.

 


Emi Koussi (3445 m), Čad

 


Gangkhar Puensum (7570 m), Bhútán

 

zdroj: Explorersweb.com