České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Japonský prvovýstup v oblasti Manaslu Himal

Další prvovýstup, který se v letošní jarní sezóně podařil v Himalájích mají na svědomí japonští horolezci. Daijo Saito a Shigenobu Akihiro si vybrali za cíl šestitisícovku Saula (6235 m), která se nachází v oblasti Manaslu Himal. Tato hora leží přesně na hranici mezi Nepálem a Tibetem, přibližně na východoseverovýchod od vesnice Samagaon. Tou prochází populární a hojně navštěvovaný trekingový okruh kolem osmitisícovky Manaslu, jež je nejvyšším štítem této části Himalájí.


Podmínky při výstupu. Foto Daijo Saito

Prvovýstup Japonské dvojice představoval vůbec první pokus na této hoře v historii horolezectví. Nepálská vláda totiž začala vydávat povolení na tento vrchol až v roce 2014. Saito, který není jen horolezcem, ale i budhistickým mnichem, ovšem disponuje bohatými zkušenostmi s lezením v této oblasti. V roce 2018 byl totiž členem týmu, který poprvé zdolal 6264 metrů vysoký vrchol Pankar Himal nacházející se jen kousek západně od hory Saula.


Shigenobu Akihiro při výstupu. Foto Daijo Saito

Na vrchol se oba alpinisté dostali v úterý 3. května a ještě téhož dne také zahájili sestup. Již o dva dny později pak informovali, že jsou v pořádku a na cestě do nejbližší vesnice, odkud se pak vydali zpět do hlavního města Káthmándú. Blahopřejeme k tomuto pozoruhodnému výkonu. 


Vrcholové partie výstupu. Foto Daijo Saito


Daijo Saito a Shigenobu Akihiro na vrcholu. Foto Daijo Saito

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com