České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Japonský prvovýstup na Kangchung Nup

Šestitisícovka Kangchung Nup, známá také jako Kangchung West, Cholo Peak nebo Abi, je 6090 metrů vysoká hora v regionu Khumbu. Nachází se kousek východně od známého ledovcového jezera Gokyo, kolem nějž vede trek k Mount Everestu přes tři sedla. Nedaleko leží také osmitisícovka Čo Oju. Součástí masivu je i druhý vrchol Kangchung Shar (6083 m), kde v loňském roce zaznamenala pozoruhodný prvovýstup česká dvojice Zdeněk Hák a Jaroslav Bánský.


Kangchung Shar a Kangchung Nup. Foto Paul Ramsden

Kangchung Nup byla poprvé zdolána východním žebrem v roce 1953 členy britské horolezecké expedice v čele se slavným Novozélanďanem Edmundem Hillarym. Britové zde prováděli aklimatizaci a zkoušku kyslíkových přístrojů na jejich hlavní cíl – Mount Everest, kde byli rovněž úspěšní. Hned o rok později výstup zopakoval další britský alpinista Charles Evans se třemi Šerpy. Dlouho však nikdo nedokázal vystoupit na tuto horu ze severní strany.

Jeden pokus zaznamenali v roce 2014 i čeští horolezci Martin Kleštinec, Tomáš Kovařík a David Svoboda, kteří se dokázali dostat až do výšky 5900 metrů, avšak kvůli špatným podmínkám ve stěně museli ustoupit. Roku 2019 se o výstup pokoušeli také Britové Paul Ramsden a Jim Hall. Přestože jejich hlavním cílem byla Kangchung Nup, kde našli krásnou ledovou linii ve středu stěny, zkoušeli i sousední Kangchung Shar, ani v jednom případě však nebyli úspěšní.


Tani a Yamada v Káthmandu. Foto Toshiyuki Yamada

Na začátku dubna však do Nepálu přiletěli japonští horší vůdci Takeshi Tani a Toshiyuki Yamada, kteří chtěli severní stěnu Kangchung Nup jako první prostoupit. Oba muži žijí větší část roku v Kanadě, kde mají velmi kvalitní tréninkovou základnu v tamních Rocky Mountains, současně jsou ale také členy japonského alpinistického klubu, který jejich snahu finančně podpořil.

22. dubna podali Tani a Yamada zprávu, že jsou v pořádku pod cílovou horou Kangchung Nup. V rámci aklimatizace strávili noc v 5600 metrech a rovněž celý masiv obešli, aby si prohlédli jižní stěnu, kterou v případě úspěchu plánovali sestoupit. „V severní stěně je letos poměrně sucho, očekáváme náročný drytooling, což je dobře, neboť to značí jen malé lavinové nebezpečí,“ žertoval Tani.


Yamada a Tani na vrcholu Kangchung Nup. Foto Toshiyuki Yamada

Podle aktuálních informací byli Tani a Yamada úspěšní! V neděli 24. dubna dokázali úspěšně vylézt na vrchol Kangchung Nup po prvovýstupu v severozápadní stěně. Jsou tak prvními horolezci v historii, kteří se dostali na vrchol této šestitisícovky ze severní strany. Oba horolezci jsou v pořádku a na jejich sociálních sítích se již objevilo několik fotografií z úspěšného výstupu. Dle vyjádření na Yamadově Facebookovém profilu měli skvělé počasí a i ve stěně zaznamenali mimořádně příznivé podmínky. Mohli si tak naplno vychutnat lezení touto krásnou stěnou.

Blahopřejeme ke skvělému výkonu!


Ve stěně. Foto Toshiyuki Yamada


Cesta, kterou Yamada a Tani prostoupili severozápadní stěnu Kangchung Nup. Foto Toshiiyuki Yamada

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com