České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Japonská cesta v peruánských Andách

Mluvíme-li o japonském vysokohorském horolezectví, většina znalců si pravděpodobně vybaví jméno trojnásobného držitele prestižního ocenění Zlatý cepín Kazuya Hiraide. Ale ostrovní země má mnohem více špičkových horolezců. Mezi ně patří například i Yudai Suzuki a Kei Narita.

Tato dvojice si za svůj cíl pro letošní jaro vybrala 6384 metrů vysokou horu Nevado Ausangate, která se nachází v pohoří Cordillera Vilcanota. Ausangate je nejvyšším bodem tohoto pohoří. Od dalších známých horských skupin se šestitisícovkami, tedy Cordillera Blanca a Cordillera Huayhuash, je dosti vzdálená. V blízkosti vrcholu Ausangate se nachází známé město Cuzco a také archeologická památka Machu Picchu. 

Japonci se rozhodli prostoupit severní stěnu hory Ausangate. Základní tábor si zřídili ve výšce 4500 metrů. Z něj vyrazili k výstupu, který byl poměrně dosti obtížný. O tom svědčí skutečnost, že na zzvládnutí necelých dvou výškových kilometrů potřebovali čtyři bivaky a pět dní lezení. Jak uvádějí, po cestě museli překonat celou řadu těžkých míst, jako je převislý led nebo hluboký a měkký sníh. Nakonec se ale vše podařilo a dvojice stanula 23. května na vrcholu. 

Nová cesta dlouhá 1100 metrů získala název Japonés Directo. Její obtížnost dosahuje stupně 5.10a WI6. Podle Suzukiho se jedná o nejtěžší výstup, který oba lezci kdy ve vysokých horách absolvovali. Nyní jsou již v pořádku a v bezpečí zpět pod horou a směřují zpět do civilizace. 


Ve stěně. Foto Yudai Suzuki, Kei Narita


Ledový úsek. Foto Yudai Suzuki


V bivaku. Foto Yudai Suzuki


Ve vrcholové části. Foto Yudai Suzuki


Nová cesta. Foto Yudai Suzuki

 

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com