České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Janja Garnbret opět zlatá

První závod světového poháru ve sportovním lezení se uskutečnil 10. dubna ve švýcarském Meiringenu, kde sportovci absolvovali soutěž v boulderingu. Mezi ženami opět uspěla olympijská vítězka a několikanásobná mistrně světa ze Slovinska Janja Garnbret, která ve finále topovala čtyři z pěti pokusů. S výsledkem čtyři topy a čtyři zóny si třiadvacetiletá trojnásobná slovinská sportovkyně roku připsala již 32. vítězství ve světovém poháru v kariéře. Tím znovu vylepšila vlastní rekord v počtu výher v tomto seriálu, který jí náleží nejen v ženské kategorii, ale i celkově.


Janja Garnbret ve finále v Meiringenu. Foto Jan Virt, IFSC

Těsně druhá se třemi topy a čtyřmi zónami skončila v Meiringenu úřadující mistrně světa v této disciplíně Američanka Natalia Grossman. Třetí místo obsadila domácí Andrea Kümin s jedním topem a dvěma zónami. Čtyřiadvacetiletá závodnice zaznamenala vůbec první umístění na stupních vítězů v kariéře. Česká reprezentantka Eliška Adamovská obsadila 21. pozici, slovenské sestry Lujza a Vanda Michálkovy se umístily na 73., respektive 77. místě.

Vítězka švýcarského závodu a dlouhodobě nejlepší lezkyně světa Garnbret krátce po skončení soutěže oznámila, že v letošním ročníku světového poháru v boulderingu již startovat nebude: „Rozhodla jsem se vynechat zbytek sezóny. Loňská olympiáda byla velmi náročná na fyzickou i psychickou přípravu, takže cítím, že si potřebuji trochu odpočinout od soutěží a letos je na to ideální rok. Už myslím na olympijské hry v Paříži.“


Medailistky ženského závodu v Meiringenu. Foto Jan Virt, IFSC

Mezi muži dominovali Japonci. Meiringenské měření sil ovládl Tomoa Narasaki se dvěma topy a třemi zónami a druhý skončil se stejným výsledkem dvou topů a tří zón Yoshiyuki Ogata. Domimanci závodníků ze země vycházejícího Slunce podtrhuje přítomnost dalších tří boulderistů v první desítce, konkrétně na šesté, sedmé a deváté pozici. Oba Japonce doplnil na stupních vítězů francouzský reprezentant Mejdi Schalck a Francii patřila i bramborová pozice zásluhou Paula Jenfta. Také v mužském klání měla Česká republika svého zástupce, Martin Stráník obsadil 83. místo.


Medailisté mužského závodu. Foto Jan Virt, IFSC

Text: VŠ
Zdroje: planetmountain.com, IFSC-Climbing