České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Janja Garnbret na vítězné vlně

 

O víkendu 22. a 23. července se uskutečnily další závody světového poháru sportovních lezců. Tentokrát bylo na programu pouze lezení na obtížnost. Lezlo se v tradičním dějišti soutěží v této disciplíně, francouzské obci Briançon nacházející se ve francouzských Alpách. 

Již čtvrtý závod v lezení na obtížnost v řadě vyhrála slovinská suverénka Janja Garnbret. Ta byla nejlepší už v semifinále a i pro finále se dokázala dostatečně zkoncentrovat a s výsledkem 42+ mohla slavit další výhru. Těsně za ní skončila Korejka Chae-Hyun Seo (41+), která si dolezla pro stříbrnou medaili. A spokojená může být i bronzová Natalia Grossman, jež dolezla až na chyt číslo 41. Kvalifikace byla nad síly českých závodnic. Eliška Adamovská obsadila 27. příčku, Michaela Smetanová skončila na 31. místě. 

Americkým triumfem skončila mužská kategorie. Jesse Grupper, jenž ovládl již kvalifikaci, zvládl svou úlohu i ve finále a s výsledkem 37 si připsal cennou výhru. Druhý Japonec Taisei Homma dosáhl výsledku 35+, stejně jako třetí Alexaner Megos z Německa. Proto o rozdělení stříbrné a bronzové medaile rozhodl čas. Ten také odsoudil dalšího německého reprezentanta Yannicka Flohého k neoblíbené bramborové medaili. 

Mezi muži startovali čtyři čeští zástupci. Martin Stráník dokázal postoupit z kvalifikace. Semifinále pro něj ovšem bylo tentokrát stropem, spokojit se proto musel s 21. pozicí. Bratři Šimon a Štěpán Potůčkovi přes kvalifikaci neprošli a obsadili konečně 45., respektive 64. místo. A příliš se nevedlo ani Jáchymu Cinkovi, jehož najdeme na 84. příčce. Covid-19 bohužel na start nepustil Adama Ondru, který tak mohl závody sledovat pouze v televize a připravovat se na Mistrovství Evropy, které se uskuteční od 11. o 18. srpna v Mnichově. 


Nejlepší ženy. Foto Lena Drapella a IFSC


Mužské stupně vítězů. Foto Lena Drapella a IFSC

Text: VŠ
Zdroj: ifsc-climbing.org