České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Italský prvovýstup v Peru

Uprostřed Peruánských And se nachází jedno z nejvyšších pohoří Jižní Ameriky – Cordillera Blanca. V něm se nachází například slavný Huascarán, nejvyšší hora Peru, Huandoy, kde si připsali prvovýstup Groh a Holeček nebo Artensonraju, která se ve stylizované podobě dostala až do loga filmové společnosti Paramount Pictures.

Kromě těchto legendárních vrcholů se zde ovšem nachází také spousta jiných šestitisícovek, například 6162 metrů vysoká Ranrapalca. Tu si letos vybrali jako svůj cíl italští alpinisté Nicolo Geremia, Thomas Gianola, Alessio Miori a Giovanni Zaccaria. Čtveřice chtěla prostoupit novou cestu v obtížné severní stěně tohoto krásného štítu.

Italové dorazili do Peru již počátkem května, aby měli dost času se aklimatizovat. Nejprve se věnovali sportovnímu lezení ve výškách nad 4000 metrů v oblasti Hatun Machay. Poté vystoupili na tři hory s výškou kolem 5500 metrů – Huamashraju, Yanapaccha a Ishinmca.

Poté se skupina přesunula pod Ranrapalcu, kde si vyhlédla možnou cestu napravo od severovýchodního hřebene v centrální části severní stěny. Do stěny nakonec nastoupili jen ve třech, neboť Geremia měl zdravotní obtíže, jež ho donutily zůstat v základním táboře. Zbylá trojice navíc musela lézt část stěny v noci kvůli stabilnějšímu sněhu a menšímu riziku padajících kamenů.

I přes tyto nepříjemnosti nakonec Italové uspěli a 10. června dosáhli vrcholu. Připsali si tak hodnotný prvovýstup navíc vylezený alpským stylem. Cestu nazvali Mucha Banana a její obtížnost stanovili na AI3+ M5. Délka cesty je asi 600 metrů a sklon až 80 stupňů. Ani sestup nebyl zadarmo. Mohli použít normálku, tu však neznali, takže dostat se do základního tábora jim trvalo dalších 18 hodin. Teď už je celá skupina na cestě zpět do Itálie a brzy by snad měl přijít podrobnější popis celé akce.


Zdolání těžkých pasáží bylo snadnější v noci.


Ve stěně.


Noční lezení.


Na vrcholovém hřebenu.


Vylezená cesta.

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com
Fotografie: Giovanni Zaccaria