České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Italské duo prvovýstupů v masivu Mont Blancu

Dvojice známých italských horolezců Niccolo Bruni a Giovanni Ravizza krásně navázali na jejich nedávný úspěch na Torrione d’Entreves v masivu Mont Blancu, o kterém jsme nedávno informovali. Po tomto zajímavém prvovýstupu si vyhlédli nový cíl, nedaleko ležící vrchol Aiguille de la Brenva vysoký 3278 metrů. Tato hora leží rovněž v horské skupině Blanc, asi tři kilometry východně od nejvyššího bodu Alp a to na italské straně pohoří.


Bruni, Marra a Ravizza. Foto Niccolo Bruni

Zaujala je především východní strana Aiguille de la Brenva, kterou již dříve mnohokrát viděli z okolo vedoucí lanovky a kterou měli možnost spatřit i při výše zmíněném prvovýstupu na Torrione d’Entreves. Zatoužili se zapsat do místní lezecké historie podobně pozitivně jako mnohé jiné legendy alpského lezení, v této části masivu Mont Blancu totiž dříve lezl třeba Gaston Rébuffat. Prakticky okamžitě po úspěchu na Torrione d’Entreves se sem proto rozhodli vrátit.


Italská trojice. Foto Nicollo Bruni

Hned na začátku března se Ravizza a Bruni rozhodli zopakovat cestu Stop the War z roku 2003, ale na místě se rozhodli raději pro opakování Grassiho-Bonfantiho kuloáru poprvé prolezeného Grassim a Bonfantim v roce 1989. Ten byl tehdy hodnocen jako AD+, ale dnes je mu přiřazen těžší stupeň TD+.


V kuloáru. Foto Nicollo Bruni

O pár dní později se oba muži vrátili, ale tentokrát s sebou měli ještě třetího lezce, kterým byl Gianluca Marra. Společně chtěli vylézt linii napravo od Grassiho-Bonfantiho kuloáru, kterou předtím Bruni zkoumal za pomoci dalekohledu. Nakonec se jim úspěšně podařilo zdolat novou cestu o délce 340 metrů, která dosahuje obtížnosti ED- M6. Skládá se ze šesti délek, z nichž každá je dle Bruniho trochu jiná, z čehož byli lezci nadšení. Nový mixový výstup dostal od Italů název Nati Liberi.


Nová cesta. Foto Giovanni Ravizza

O pouhé tři dny později přidali Niccolo Bruni a Gianluca Marra ještě jeden prvovýstup, tentokrát na 3528 metrů vysoký vrchol Aiguille de Toule, který leží východně od vrcholu Mont Blancu téměř přesně na hranici Francie a Itálie. Jejich cesta nese název Goulotte 344, obsahuje pět lanových délek a dosahuje obtížnosti TD AI4 M4+. Nový výstup vede ze severovýchodní strany a překonává převýšení 200 metrů.


Nová cesta na Aiguille de Toule. Foto Niccolo Bruni

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com