České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Italská cesta na Cementery Spire

Americký stát Aljaška patří mezi oblíbené destinace horolezců z celého světa, o výkonech provedených v této části USA jsme na našem webu psali již několikrát. Kromě opravdu vysokých hor jako je Denali, zde najdeme mnoho nižších zajímavých hor a pohoří. Ve stejném pohoří jako Denali, v Aljašských horách, leží také horská skupina Kichatna s dominantním vrcholem Kichatna Spire. 

Právě do této oblasti zamířili italští horolezci Stefano Ragazzo a Silvia Loreggia, kteří si vyhlédli jako svůj cíl 2300 metrů vysokou horu Cementery Spire.  Poté co dorazili na místo měli asi týden velmi špatné počasí. Pak se ale povětrnostní podmínky na několik dní zlepšily a dvojice tak mohla vyrazit do stěny. I tak ale neměli pro lezení úplně ideální podmínky, celou dobu je doprovázel dosti silný vítr. 

Italům se ale i přesto lezlo poměrně dobře, skála byla velmi pevná a kvalitní, což jim umožnilo rychlý postup a navíc mohli vylézt většinu trasy volně. Volbu stěny a konkrétní cesty nakonec výrazně ovlivnilo právě počasí. V některých okolních stěnách bylo totiž docela dost sněhu, takže bylo značné lavinové nebezpečí. Dvojice proto zvolila logickou linii vedoucí po skále od úpatí stěny až k vrcholu. 

Nová cesta nazvaná Gold Rush, tedy Zlatá horečka, je dlouhá 600 metrů a Italové ji přelezli v průběhu dvou dnů s jedním bivakem zhruba ve středu výšky stěny. Obtížnost cesty dosahuje stupně 5.12A A1+. Celkově byli lezci se svým pobytem velmi spokojeni. Ragazzo uvedl, že dlouho bylo jeho snem vytvoření bigwallové cesty na Aljašce. 


Ve stěně. Foto Stefano Ragazzo


Při lezení. Foto Stefano Ragazzo


Nová cesta. Foto Stefano Ragazzo

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com