České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Italové vytvořili novou cestu na skotský Ben Nevis

Skotský horolezecký svaz pořádá každé čtyři roky v místních horách akci, na kterou pozve horolezce z celého světa. Ti mají možnost si vyzkoušet tradiční skotské zimní lezení a zažít zdejší jedinečné místní podmínky. Zatím poslední ročník tohoto sjezdu se konal právě letos. Účastnili se ho i italští lezci Dario Eynard a Fabio Olivari z Bergama v Lombardii. Společně přitom uskutečnili několik pěkných výstupů. 


Ve stěně. Foto Dario Eynard

Eynard ale příležitostně lezl i s místním specialistou Scottem Grosdanoffem. A právě s ním absolvoval i nejtěžší a nejhodnotnější výstup celé akce, prvovýstup na nejvyšší horu Skotska a i celého Spojeného království, 1345 metrů vysoký Ben Nevis. 


V cestě Solar Wind. Foto Dario Eynard

Dvojice se pro pokus o prvovýstup rozhodla až na závěr celé akce. Předposlední den společné akce došli k hoře, nocovali přitom na chatě Charles Inglis Clark Memorial Hut. Zde dokonce pozorovali i polární záři. Druhý den vyrazili do severní stěny Ben Nevisu. Lezli přitom v terénu, který neznal ani organizátor akce. 


Na hřebenu. Foto Dario Eynard

Začátek cesty nebyl technicky příliš náročný technicky, museli ale dávat pozor na správnou koordinaci pohybů. Za svislým komínem následovala mírně převislá spár, která je dovedla až do klíčové čtvrté délky. Zde museili překonat obtížnou plotnu. Podle Eynarda šlo však současně o nejkrásnější úsek, který ve Skotsku vylezl. Poslední délka už byla lehčí a dovedla je až na rameno Ben Nevisu. Po něm se snadno dostali na vrchol. Novou 250 metrů dlouhou cestu o obtížnosti VII M6 nazvali Solar. To na počest solární záře, kterou viděli v předvečer výstupu. 


Nová cesta. Foto Dario Eynard

Text: VŠ
Zdroj: up-climbing.com