České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Horolezecké profese aneb jak žít svůj lezecký sen

Horolezeckou práci není vždy snadné získat, nemusí být dobře placená, ale mnohé z nich určitě stojí za námahu, pokud máte tu správnou motivaci.
Ptali jsme se téměř 300 horolezců pracujících v tomto odvětví (průzkum proběhl v USA – pozn. redakce) a dostali jsme zpětnou vazbu na otázky typu: mzdy, odpracované hodiny, povinnosti, výhody a nevýhody atd.

Tady jsou výsledky:

Horolezecký fotograf
Popis práce:
pořizování skvělých fotografií je jen jedna část. Budete neustále vymýšlet nápady pro klienty a trávit nekonečné hodiny u počítače úpravami svých fotografií. Musíte také prozkoumávat místa a celé focení organizovat, což může znamenat přepravu horolezců, oblečení atd.
Plat: více než 100 000 $ je vzácných, ale lze toho dosáhnout. 71 % vydělává 30 000 $ nebo méně a 43 % méně než 10 000 $. 
Hodiny: očekávejte, že budete pracovat více než na plný úvazek. Ti, kdo vydělávají nad 100 000 $, mají většinou 60hodinové týdny. 
Výhody: jste ve skvělém prostředí, jste svým vlastním pánem.
Nevýhody: musíte vstávat před východem slunce, abyste měli dobré světlo. Jste závislí na počasí. 

Filmař
Plat:
75 000 $ s 10 lety zkušeností na špičkové úrovni; vstupní úroveň vydělává pod 30 000 $.
Hodiny: pokud jste úspěšní, je to jedno z mála povolání, kde můžete pracovat jen část roku a stále vydělávat na životní minimum. Ale když jste v práci, očekávejte až 60hodinové pracovní týdny a dlouhé hodiny úprav, když se vrátíte do kanceláře. 
Výhody: pracujete venku, cestujete a povídáte si s nejlepšími horolezci na světě. 
Nevýhody: venku může být zima, filmový průmysl nemusí váš projekt podporovat, váš film může být nelegálně sdílený na internetu.

PR/marketing
Popis práce: tvorba katalogů, reklam atd., které prodají spotřebiteli produkty nebo služby. Také může jít o mluvčí na obchodních výstavách, prezentování nápadů vydavatelům časopisů atd.
Plat: toto je jedna z nejlukrativnějších horolezeckých profesí. 43 % vydělává 50 000 $ a více a 21 % 75 000 $ a více.
Hodiny: PR/marketingoví profesionálové pracují celoročně, 57 % pracuje 50 hodin nebo více týdně. Pouze 19 procent pracuje méně než 40 hodin. 
Výhody: cestování, testování nejnovějších výrobků.
Nevýhody: udržet spokojenost svých klientů, horolezců a veřejnosti je náročné. Vyvažování pracovního a osobního času je těžké.

Kompletní průzkum zahrnoval celkem 11 profesí – o zbylých (jako např. horský vůdce, sponzorovaný lezec atd.) si můžete přečíst na rockandice.com.
 



Text: JB
Zdroj: rockandice.com
Foto: MáraS. – outfanatic.com