České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Himálajský problém 21. století – jižní stěna Lhotse

Himálajista Sung-Taek Hong dal dohromady silný tým a již po páté se vydá zdolat obrovskou jižní stěnu Lhotse (8516 m), která je právem označována (nejen R. Messnerem) za problém 21. století. Špičkový jihokorejský horolezec se o tuto výzvu pokusil v letech 1999, 2013, 2014, 2015 a 2017. Vždy to bylo v podzimní sezóně, čili letošní pokus je premiérou v jarní sezóně. Do stěny se pustí společně s osvědčeným parťákem Španělem Jorge Egocheagou. S tímto držitelem Koruny Himálaje (14x8000 m) se ve stěně dostal v roce 2017 nejvýše – do 8250 metrů. Dalšími členy expedice jsou Uta Ibrahimi z Kosova, Gabriel Jaime Morant z Kolumbie, čínská horolezkyně Jing He a krajani Nak-Jong Seong a Jin-Kwon Woo.

 


Sung-Taek Hong při obřadu Puja

 

Tým dorazil 9. dubna do základního tábora a aklimatizaci plánuje přímo na Lhotse. Sung-Taek Hong připouští, že někteří ze členů expedice budou používat umělý kyslík. Výstupovou cestu má naplánovanou stejnou jako v předchozích letech, pouze by prý rád přidal ještě jeden výškový tábor.

 


Výstupová cesta zůstává stejná z minulých let (viz toto foto) - pouze přibude asi jeden výškový tábor...

 

O jižní stěnu Lhotse se pokoušely velké osobnosti: Reinhold Messner, Tomo Cesen, Ricardo Cassin, Cristof Profit a Jerzy Kukuczka, který v ní v roce 1989 přišel o život. Jako první a do této doby jediní jižní stěnu prostoupili (po pilíři) Ukrajinec Serguey Bershov a Rus Vladimir Karataev. Dvěma zástupcům sedmnáctičlenné expedice se famózní výstup podařil v říjnu 1990. „Jižní stěnou vede k vrcholu jediná bezpečná a logická cesta. Je chráněná před lavinami a pády kamenů. Už jsem ji vylezl do výšky 8250 m a doufám, že letos dolezeme i ten zbytek," dodává k cestě Sung-Taek Hong, bývalý judista, který se k horolezectví dostal po zranění při tréninku na olympiádu. Než ho zcela pohltil projekt v jižní stěně Lhotse, stál například na vrcholu Mt. Everestu a Pumori.

 

Zdroj: Explorersweb.com