České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Hannah Ama Dablam Himalaya Expedition 2009 - oficiální zpráva

O úspěchu expedice Hannah Ama Dablam Himalaya Expedition 2009 jsme vás již informovali. Nyní přinášíme oficiální zprávu od obou členů, kterou do redakce zaslala Běta Vestáková:

Dne 10.11. se podařilo Hannah Ama Dablam Expedici ve složení Jakub Bouda a Jan Vesták dosáhnout himálajského vrcholu Ama Dablam (6856 m). Po dvoutýdenní aklimatizaci v oblasti Everestu se členům výpravy povedlo splnit původní záměr expedice- rychlý postup (B.C. - vrchol - B.C.) - bez obvyklých vynášek do výškových táborů.

Výstup exponovaným JZ hřebenem trval dvojici 3 dny. Z prvního výškového tábora až na vrchol představuje cesta souvislý úsek skalního lezení obtížnosti do VI. UIAA stupně, ledy do 75°.

Ama Dablam je považovaná za jednu z nejkrásnějších hor Himaláje. Zvolená výstupová trasa bývá v posledních letech expedicemi z vetší části zajištěna fixními lany, i přes to patří výstup k vážným himálajským počinům. V současné době jsou Kuba a Honza stále v Nepálu. Po návratu budou podrobné informace a fotky k dispozici na expedičním webu www.janvestak.cz/amadablam2009.

Ama Dablam, zdroj: www.janvestak.cz