České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Grandes Jorasses a lezecká klasika Rolling Stones

Zimní sólový prvovýstup po klasické cestě Rolling Stones v severní stěně Grandes Jorasses ve francouzských Alpách se povedl francouzskému alpinistovi Charlesi Duboulozovi. Jeho výstup trval od 13. do 18. ledna šest dní a pět nocí.
Rolling Stones je v zimě lezení o obtížnosti ED WI5+ 6a M8 A3, převýšení výstupu je 1200 metrů. Významné je, že vůbec první úspěšný výstup po této cestě provedli v červenci 1979 čeští horolezci Tomáš Procházka, Jaroslav Rutil, Luděk Šlechta a Jiří Švejda. První zimní výstup se pak povedl Francouzům Benoîtovi Grisonovi a Ericovi Grammondovi ve dnech 13. až 17. února 1984. První volný přelez uskutečnili v březnu 2014 Slovinci Luka Krajnc a Luka Lindič.
Podle časopisu Montagnes doprovázely Duboulozovo odvážné sólo velké mrazy, teploty klesaly až na -30°C. Velkým handicapem byl rovněž krátký den. Dubouloz musel velmi brzo vyhledávat místo pro bivaky, kde trávil většinu dne. Jakmile se setmělo, nemohl pokračovat ve výstupu, protože velmi rychle nastala velká zima. A k tomu musel stěnou tahat 35 kilogramů vybavení a potravin, které si rozdělil do dvou balíků. Navíc upustil čtvrtý den telefon a byl bez spojení. Věděl ale, že několik dalších lezců je nedaleko něho na sousedních cestách. Na vrcholu na něj čekal fotograf Seb Montaz, který výstup dokumentoval.

 

Jeho zimní výstup bude nejspíše oceněn jako jeden z nejnáročnějších sólovýstupů roku 2022. U Dubolouze je na místě připomenout jiné obtížné výstupy, které se mu podařily v loňském roce 2021. Ten zahájil třídenním sólovýstupem po obtížné cestě Pierra Allaina v severní stěně Les Drus a zakončil ho spolu s Benem Vedrinesem novou cestou v severní stěně Chamlangu (7319 m) v Nepálu.

 

Text: LJ
Zdroje: ukclimbing.com, gripped.com, lukalindic.com, lacrux.com, LACRUX Klettermagazine, GRIPPED,
Foto: ukclimbing.com