České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Gianluigi Ranieri a nové cesty v Apeninách

Italský horolezec Gianluigi Ranieri si v letošní zimě připsal hned dva pozoruhodné výstupy v domovských Apeninách. A to konkrétně v severní stěně 2355 metrů vysokého vrcholu Monte di Sevice v přírodním parku (na úrovni našich chráněných krajinných oblastí) Sirente Velino v provincii L’Aquila u obce Rosciolo dei Marsi.


Pohled na stěnu s označením místa nástupu do obou cest. Foto Gianluigi Ranieri

První z obou cesty vylezl Ranieri ještě v prosinci 2022, kdy byli jeho spolulezci Francesco Borsato, Daniele di Leilo a jeho bratr Gianfrancesco Ranieri. Prví pokus 18. prosince ještě nevyšel, ale druhý o devět dní později již ano. Výsledná cesta nazvaná Radio Service vede severní stěnou v podstatě přímo k vrcholu. Linie obsahuje pět délek, je dlouhá 250 metrů a dosahuje obtížnosti M3. Sklon terénu se pohybuje kolem 55-75 stupňů. Jedná se o vůbec první trasu otevřenou v této stěně, která podle některých horolezců připomíná Dolomity.


První délka cesty Brigantika. Foto Gianluigi Ranieri

Druhá cesta nazvaná Brigantika je o něco novější, Ranieri se do ní pustil až v březnu. Úspěšný pokus z 12. března absolvoval s Cristianem Iuriscim, Emanuele Pontecorvem a Matteem Mingarellim. Také v této cestě najdeme pět délek a rovněž dosahuje linie délky 250 metrů. Je ovšem o něco obtížnější, než Radio Service, neboť průměrný sklon dosahuje 80 stupňů a obtížnosti M4 III TD-. Trasa vede vlevo od Radio Service i od přímé linie vrcholu. Při vylezení jedné i druhé cesty se po dosažení vrcholu klesá na chatu Rifugio Capanna di Sivice ležící asi 200 metrů pod nejvyšším bodem. Z ní potom už poměrně snadno k auto v údolí.


Nové cesty. Foto Gianluigi Ranieri

Text: VŠ
Zdroj: up-climbing.com