České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Expedice na zimních osmitisícovkách jsou v plném proudu

Na K2 se vytvořila „superexpedice“, na Nanga Parbatu dosažen již C3, Simone Moro zatoužil po Manaslu.

Na doposud v zimě nezlezenou K2 (8611 m) letos vyrazily hned dva týmy. Na královnu hor, na níž si v zimě vylámaly zuby již čtyři neúspěšné expedice, vyrazil španělský ledoborec Alex Txikon se spolulezcem Felixem Criadem (společně se pokoušeli o K2 již v létě) a pěticí špičkových nepálských Šerpů, kteří Txikona doprovázeli na zimním Mt. Everestu. Stejný cíl letos zvolil i Vassily Pivtsov – vedoucí mezinárodního jedenáctičlenného týmu. 


Část mezinárodního týmu na K2

Pod K2 došlo nejprve k domluvě, že si týmy vyjdou vstříc a spojí síly při budování základního tábora i prvního výškového. Nakonec se ale horolezci na místě domluvili o splynutí v jednu „super expedici“, která se pokusí jednu z největších výzev soudobého alpinismu prolomit. Jedná se tak o vskutku mezinárodní projekt složený z občanů sedmi různých zemí: Španělsko, Nepál, Polsko, Rusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Pákistán. Horolezci jsou nyní na cestě do BC. Za výstupovou trasu zvolí nejspíše Abruzziho žebro, ale definitivní rozhodnutí padne na místě dle podmínek. 


Základní výstupové trasy na K2

Cílem čtveřice ve složení Daniele Nardi (ITA), Tom Ballard (GBR), Rahmat Ullah Baig a Karim Haiata (oba PAK) je Nanga Parbat (8125 m). K vrcholu se pokoušejí prostoupit po nové cestě vedoucí přes Mummeryho pilíř. A zatím se jim daří – vybudovali již tři výškové tábory: C1 (4700 m), C2 (5200 m) a C3 (5714 m).


Tom Ballard ve spodní partii výstupové trasy na Nanga Parbatu, foto: Daniele Nardi

Specialista na zimní výpravy a legenda výškového horolezectví Ital Simone Moro spojil síly s nepálským Šerpou. Pemba Gelje Sherpa s ním vyrazil na odvážnou „miniexpedici“ na Manaslu (8156 m). Za sebou mají již aklimatizaci na Mera Peaku (6476 m). Podařilo se jim v silném větru probojovat se na vrchol, kde chtěli přečkat noc, nicméně museli se dát ihned na sestup. Na Manaslu zatím dosáhli výšky 5800 m, kde se museli otočit kvůli extrémně silnému větru (až 130 km/h).


Na vrcholu Mera Peaku, zleva: Simone Moro a Pemba Gelje Sherpa

Dění na zimních osmitisícovkách budeme nadále sledovat. Zůstaňte naladěni.