České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Expedice Klättermusen NEW DECISION aneb konečné rozuzlení

Taky jste si říkali, co se děje s Márou Holečkem, který sliboval, že po úvodním „traileru“ přijde další povídání? Pravda, čekání na rozluštění záhady jménem "Klättermusen NEW DECISION – Gasherbrum I" bylo dlouhé, ale konečně jsme se dočkali. Mára Holeček a Zdeněk Hrubý udělali dnes v pražské prodejně BASE CAMP tiskovou konferenci, aby vše „odtajnili“. V následujícím minireportu z tiskovky bychom vás rádi informovali spíše o základních faktech expedice Klättermusen NEW DECISION, jejímž cílem bylo vylézt novou cestu na Gasherbrum I (8068 m). To nejzajímavější – článek kombinovaný s rozhovorem s oběma protagonisty – najdete v lidé&HORY, č. 5 / 2009.

Márovi se Zdeňkem se podařily přelézt dvě klíčové pasáže v jihozápadní stěně, v níž měli naplánovanou linii prvovýstupu. Hned na úvod bylo třeba vystoupit velice strmým zářezem vedoucím z úpatí až do výrazného sedélka v poslední třetině jihozápadní stěny. Další schovaný otazník čekal až těsně pod vrškem, kde esíčkovitý sifon skály a sněhu tvoří vstupní bránu k vrcholu. Kluci měli hru dobře rozehranou, obě tato místa překonali a zařídili si tak vstupenku na již schůdné finále – sněhové pole pod vrcholem. Byl by to famózní výkon – první český prvovýstup na osmitisícovku po více než dvaceti letech! Jenomže, jak už to někdy v horolezectví a všech podobných „hrách“ bývá, dřív nebo později vytáhnete černého Petra. Bohužel to se stalo Zdeňkovi Hrubému v nejméně vhodnou dobu a na nejméně dobrém místě (cca 7500 m). Jistá bakterie mu způsobila v břiše vředy, které se ozvaly v plné síle se a zadělaly na pěkný průšvih... Mára ještě před expedicí upozorňoval, že v případě problémů vede jediná rozumná ústupová cesta přes vrchol a dále po normálce. K tomuto okamžiku snad jen úryvek z pracovní verze článku: „Maroušku dál jít nemůžu, jinak tady umřu.“ OK, je mi to jasný, dál ani krok. Osmdesátimetrový špagát, čtyři šrouby do ledu, pět friendů a stejný počet skob – no, moc slávy při návratu nevytvoříme… Jediné co zbývá, je rozhodnutí jak odejít společně z tohoto světa. Sednout si na bobek a čekat až to přijde, nebo skok do údolí, což je spolehlivě nejrychlejší řešení, případně dát trapný pokus slézt 1700 metrů stěny na ledovec.“ Kluci se naštěstí rozhodli o ten „trapný pokus“, který jim vyšel a dokázali se po třech těžkých dnech dostat až do base campu. Večer se ještě stihli zúčastnit oslav úspěšných výstupů na Gasherbrum I dalších tří členů expedice (jak jsme vás již dříve informovali ZDE).

Márovi to ale nedalo - i když byl unavený po náročném sestupu s nemocným Zdeňkem, rozhodl se o sólový výstup na vršek. K tomuto ještě jeden úryvek: „Optimismus vystřídala krutá realita. Mám před sebou dva kiláky převýšení a spoustu nově napadaného sněhu bez jediné naděje, že mi někdo pomůže s prošlapáváním. Neříkám, že takto formulovaná výzva není dobrým lákadlem, ale upřímně, mám docela naděláno v kalhotách.“ Mára se nakonec popral se všemi nástrahami hory, kterých nebylo málo, ale i zakufrováním vyžadujícím traverzování zpět na výstupovou cestu. Vynechal jeden výškový tábor a vystoupil na vršek. Zdeňkovi dole v base campu nakonec vředy praskly a začal silně krvácet. Po dlouhém vyjednávání ho transportoval vojenský vrtulník do údolí – tak začala jeho cesta s cílem ve Střešovické nemocnici, kam dochází dodnes, aby byl fit na druhou polovinu expedice, která se bude odehrávat na ostrově poblíž Antarktidy. Tato zpráva by ale nebyla příliš dobrým koncem tohoto minireportu na webu, a tak poslední slovo má opět Mára: „Nechci slintat patetické cajdáky, ale pravda je taková: Parta boží, počasí skvělý a všichni jsme si zablbli…“
Na další historky a fotky z Gasherbrumu I se těště v č. 5/2009, které vyjde začátkem listopadu! Úplně na konci tohoto článku najdete několik fotek z dnešní tiskové konference.

Odkazy:
webová stránka Marka Holečka: www.marekholecek.cz
obchod Base Camp, kde se konala TK: www.bcamp.cz

Hlavní partneři expedice:
       

 
Další partneři:

Fotogalerie z dnešní tiskové konference:
{gallery}novinky/gasher09_tiskovka{/gallery}