České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Everest: ukončení expediční sezony

23.5. bylo zaznamenáno 185 výstupů na vrchol Mt. Everestu. Poté se počasí začalo kazit. Velký podíl na tom měl cyklon Yass, který se zformoval v severním Indickém oceánu. Všechny týmy se otočily a vrátily se zpět do základního tábora. Pouize někteří zůstali v C2.


Sestup z vrcholu, foto Summit Club

Stejný cyklon zkomplikoval také sestup Máry Holečka a Radka Groha z Baruntse. Oba po tři dny uvízli ve výšce cca 7000 m a čekali na změnu počasí umožňující bezpečný návrat dolu.


Špatné počasí panující v základním táboře pod Mt. Everestem, foto Summit Club

28.5. dorazily zprávy o tom, že C3 (třetí výškový tábor) zasáhla lavina a poškodila několik stanů. Nikdo nebyl zraněn. Velikost laviny však překvapila i mnohé zkušené šerpy.
 


Základní tábor 29.5., po několika dnech špatného počasí konečně modrá obloha, foto Dawa Steven Sherpa


Koncem května se počasí zlepšilo a následně se podařilo několika týmům vystoupit na vrchol Mt. Everestu. Některé zdroje hovoří o 80 úspěšných výstupech. Byli mezi nimi např. Jon Kedrowski, Mike Posner, či Colin O’Brady. Colin O’Brady chtěl jako jeden z mála zdolat Everest bez použití kyslíku. Nakonec se však rozhodl pro výstup s kyslíkem.
Výstup byl náročnější, neboť horolezci nemohli využít zázemí třetího výškového tábora, který byl z velké části poškozen lavinou z konce května.
O´Brady i další měli také v plánu zdolat sousední Lhotse, své pokusy však kvůli podmínkám vzdali.

 


Vrcholový hřeben Everestu, 31.5., foto Colin O´Brady


Po téměř dvou měsících čilého ruchu se základní tábor pod Mt. Everestem opět stal opuštěným místem. Zda se k němu budou moci v průběhu podzimní sezony podívat alespoň trekaři, je otázkou.

Všichni horolezci se buď již vrátili, nebo se postupně vracejí do Kathmandu a řeší společný problém. A tím je odlet z Nepálu. Oficiálně jsou všechny letecké linky zrušeny, minimálně do konce června. Nepálská vláda povolila několik repatriačních letů. Získat místo v některém z těchto letů však není snadné ani levné.

Nepálská vláda udělila licenci na prodej letenek dvěma místním agenturám, u kterých si mohou zájemci objednat a zaplatit letenku. Jedna nabízí lety do Istanbulu s Turkish Ailines a druhá do Doha s Qatar Airways. Letecký úřad pak uděluje povolení pro jednotlivé lety. Tyto lety pravděpodobně objednávají uvedené agentury na základě poptávky a obsazenosti.

Vzhledem k nulové konkurenci a jisté poptávce (jenom od Everestu se vracely stovky horolezců) se nelze divit cenám, které se pohybují ve 2-3násobku běžných (zpátečních) cen.


Letadlo společnosti Qatar Airways přistává v Kathmandu, foto Nepal Cheap Fly Ticket

 

 

Text : OJ
Zdroj: explorersweb.com