České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Everest: poslední šance na vrchol? Kritická situace v Nepálu!

Letošní expediční sezona na Mt. Everestu se pomalu blíží ke konci. Posledních zhruba 100 lezců zůstává v základním táboře, nebo v některém z výškových táborů a čekají na svoji šanci na výstup na vrchol.


Horolezci při průstupu ledovce Khumbu Icefall, foto Climbing The Seven Summits

Počasí jim tento týden nepřeje. Podmínky pro výstup se však mají tento víkend zlepšit a podle renomovaného meteorologa Karla Gabla z Innsbrucku, který připravuje předpovědi počasí pro tým Davida Göettlera, bude 23. květen posledním vhodným dnem pro výstup na vrchol. Výstupová cesta ledovcem Khumbu Icefall (mezi BC a C1) navíc bude po 29. květnu oficiálně uzavřena.


Pod Everestem aktuálně panuje špatné počasí, foceno 19.5., foto Seven Summits Club

Řada týmů průběžně testuje své členy na přítomnost Covid-19. Lukas Furtenbach prohlásil, že jeho tým dodržoval striktní izolaci v základním táboře i ve výškových táborech, ale i v jeho týmu bylo několik členů testováno pozitivně. Podle jeho slov se museli nakazit při průstupu ledovcem Khumbu Icefall, kde se nešlo vyhnout blízkému kontaktu s ostatními horolezci.

Z Everestu přišla také smutná zpráva o úmrtí jednoho zkušeného mladého šerpy, který pracoval pro agenturu Climbing the Seven Summits. Podle jejich zpráv zahynul po pádu do trhliny při sestupu z C2 do C1.

 

Situace v Nepálu stále zůstává kritická

Země se potýká s nedostatkem kyslíku pro léčbu nemocných koronavirem, nedostatkem testů i očkovacích vakcín. Lůžka ve státních nemocnicích jsou již dávno obsazená a někteří nemocní jsou nuceni hledat léčbu v drahých soukromých klinikách, které jsou primárně využívány zahraničními turisty.
V Nepálu se formuje nová vláda poté, co ta předchozí přišla o důvěru.
Mnoho obyvatel převážně v údolí Kathmandu nerespektuje často chaotická nařízení a někdy to tak vypadá, jako by žádná pandemie nebyla.


Lidé vyrazili na trhy, foto Kabin Adhikari/TKP

Vláda povolila několik repatriačních letů (do USA, Evropy či Ruska) a stovky zahraničních turistů, horolezců či trekařů, kteří v Kathmandu uvízli, tak mají možnost se dostat zpět domu. Mnoho zemí, které organizují repatriační lety, slíbily do Nepálu přivést zdravotní materiál a další pomoc. Lze očekávat, že zákaz běžných leteckých linek bude platit i po konci května.

 

Text : OJ
Zdroj: explorersweb.com, kathmandupost.com