České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Everest a Nepál se otevírá

Od 17. Srpna budou opět povolené mezinárodní lety do Nepálu. Na základě rozhodnutí nepálské vlády mohou místní agentury opět nabízet své služby pro zájemce o trekking i expedice. Povoleny jsou expedice na Mt. Everest, Manaslu, Dhaulagiri i na další šestitisícové a sedmitisícové vrcholy. Otevřené jsou také hotely v Kathmandu.
Nepálské úřady jsou připravené vydávat povolení pro podzimní sezonu a současně připravují bezpečnostní doporučení a nařízení pro místní agentury a místní personál.
Pandemie covidu-19 však zasáhla většinu světa, státy bojují s ekonomickými následky pandemie a mnoho lidí přišlo o práci. Není divu, že své plánované aktivity v Himalájích mnoho horolezců i trekařů odložilo.


Trekking k základnímu táboru pod Mt. Everestem, hlavnímu cíli mnoha trekařů, uprostřed Pumori (7161 m)

Pro obyvatele horských regionů v Himalájích, kteří jsou často izolováni a nákaza covid-19 se u nich dosud neobjevila, představují zahraniční turisté vysoké riziko přenosu nákazy.
Odborníci také upozorňují na fakt, že v základním táboře, ve kterém horolezci společně s průvodci i či kuchaři tráví v průběhu expedice i několik týdnů, je případný přenos onemocnění covid-19 velmi rychlý. Tělo a jeho imunitní systém je oslaben probíhající aklimatizací, vyčerpáním a chladem. Nákaza virem covid-19 v těchto podmínkách může být fatální. Navíc možnosti záchrany a převozu do nemocnice mohou být velmi komplikované.


Na podzim navštíví údolí Khumbu mnoho trekařů

Příjmy z turismu tvoří významnou část nepálského HDP. Není tak divu, že se nepálská vláda snaží ekonomické následky pandemie snížit a zachránit alespoň část podzimní sezony. Na druhou stranu i v Nepálu v posledních dnech dochází k opětovnému nárůstu pacientů s nemocí covid-19.


Vyhlídkový vrchol Poon Hill (3193 m) v oblasti Annapurny je díky své dobré dostupnosti také velmi navštěvovaný

 

Text, foto: OJ
Zdroj: explorersweb.com, thehimalayantimes.com