České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Dvojnásobný úspěch na peruánské Jirishance

Ve druhé nejvyšší peruánské horské skupině Cordillera Huayhuash se kromě známých šestitisícovek Yerupája (6635 m) a Siula Grande (6344 m) nachází i méně známý vrchol Jirishanca. Jeho výška není úplně jasná, nejčastěji se lze setkat s údajem 6094 metrů, některé zdroje však uvádí i 6125 metrů nad mořem. 

Prvovýstup provedli již roku 1957 rakouští horolezci Toni Egger a Siegfied Jungmeir. Třetí nejvyšší hora v Cordillera Huayhuash spadá na všechny světové strany velmi strmými stěnami, její tvar a vzhled jsou dominantní a proto je také často označována jako Matterhorn And. Vysoké stěny přestavují výzvu pro každého horolezce. Od roku 1973 tudíž čekal horolezecký svět na další úspěšný výstup na hlavní vrchol této šestitisícovky. AŽ letos v červenci zvládly na tento štít krátce po sobě vylézt dvě expedice, každá po jiné cestě.  

Nejprve zvládli výstup američtí horolezci Josh Warton a Vince Anderson (známý především díky Zlatým cepínem oceněnému prvovýstupu Rupálskou stěnou Nanga Parbatu v roce 2005). Ti zvolili k výstupu  velmi obtížný skalní terén v pravé části východní stěny, na mnoha místech ale museli zvládnout také náročné sněhové úseky. Podmínky pro výstup ale nebyly optimální, proto museli nejprve 10 dní čekat v základním táboře a do stěny vyrazili 20. července. Lezení jim zabralo 3 dny, na vrcholu stanuli v sobotu 23. července. Sestup asi 1000 výškových metrů jim zabral další den.

O jejich úspěchu informoval 27. července po návratu do základního tábora na sociálních sítích Vince Anderson. Vylezená linie se obvykle značí jako Italská cesta, podle Italského týmu, který se ji jako první pokusil v roce 2003 prostoupit, bohužel neúspěšně a šťastné nebyly ani další skupiny, které všechny skončily na hřebeni. Až dosud ale nikdo nedokázal vystoupit až na hlavní vrchol. Obtížnost linie Američané stanovili na 5.13a M7 WI6. Jedná se o jeden z nejnáročnějších horolezeckých výstupů v celé skupině Cordillera Huayhuash. 


Wharton a Anerson na vrcholu. Foto Josh Wharton a Vince Anerson


Vylezená cesta. Foto Josh Wharton a Vince Anderson

Jen těsně po Američanech se výstup na vrchol Jirishanca podařil i jejich kanadským kolegům Aliku Bergovi a Quentinu Robertsovi, který o sobě dal vědět mimo jiné několika pokusy na severovýchodním pilíři Tengkangpoche v Nepálu. Tato dvojice si pro výstup vyhlédla trasu v krásné a náročné jihovýchodní stěně, přesněji řečeno v její levé části.

Na výstup se pečlivě připravovali, včetně aklimatizace strávili v peruánských Andách tři týdny. A vyplatilo se, nakonec se mohli radovat z úspěchu. Kanadská dvojice vytvořila cestu pojmenovanou později Reino Honga – to je v latinskoamerické španělštině výraz pro houbové království. Linie dosahuje převýšení 1100 metrů, sklon cesty je 90 stupňů a obtížnost 5,8 M7. „Nahoře to bylo divoké dobrodružství. Obtížné mixové pasáže, mohutné římsy a strmá stěna ve výšce okolo 6000 metrů,“ popsal Roberts. Oba lezci již dokázali v pořádku opustit horské pásmo Huayhuash a nyní jsou na cestě zpět domů.


Berg a Roberts na vrcholu. Foto Alik Berg


Nová cesta. Foto Alik Berg a Quentin Roberts

Text: VŠ
Zdroje: explorersweb.com, 4sport.ua