České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Dvě nové cesty v Kazachstánu

V první polovině srpna působili ve středoasijském Kazachstánu dva rakouští horolezci Traudl We a Geri Mairhofer. Společně s nimi také jejich kamarád, domácí alpinista Kirill Bělocerkovský. Jejich působištěm byla horská oblast s mnoha pětitisícovkami, která se nachází jižně od největšího kazašského města Almaty na pomezí státní hranice s Kyrgyzstánem.

Náplní výpravy byl především výzkum hor. Přesto se jim podařilo vytvořit dva velmi pěkné prvovýstupy. Nejprve zamířili do soutěsky Ozyornoye, odkud pak přešli do údolí Kyzylsay. Pak vylezli za vynikajícího počasí severní stěnou hory Molodaya Gvardiya (4398 m) až na vrchol. Jejich cesta v ledu je dlouhá 400 metrů a dosahuje obtížnosti AI1.

Následoval přechod přes sedlo Turistů údolím k soutoku řek Levi Talgar a Turistov. Odtud vystoupili k ledovci Toguzak, nad nímž dominoval jejich nový cíl, 4510 metrů vysoká hora Muryntau. Výstup na tento vrchol uskutečnili opět severní stěnou, délka výstupové linie byla dlouhá 300 metrů a její obtížností AI1. Po výstupu sešli údolím Levi Talgar a po přechodu dalších dvou sedel se vrátili do civilizace.


Moladaya Gvardiya. Nová cesta označena jako 2. Foto Kirill Bělocerkevskij


Muryntau. Nová cesta označena jako 2. Foto Kirill Bělocerkevskij

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com