České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Dvě nové cesty na Kavkaze

Pohoří Kavkaz je známé především tím, že tvoří přirozenou hranici mezi Evropou a Asií. O přesném vedení této linie není úplně jasno, proto se někdy nejvyšší hora Kavkazu Elbrus považuje za nejvyšší horu Evropy namísto alpského Mont Blancu. Jinak u nás ovšem Kavkaz moc známý není a to zejména ne v souvislosti s horolezectvím. A to je docela škoda. Kavkaz je totiž velmi rozlehlé a vysoké pohoří. V řadě míst dosahuje výšky pěti tisíc metrů a již zmíněný Elbrus je dokonce nejvyšší horou mezi Hindukušem a Alpami.

Kavkaz se rozkládá na území několika států, nejvyšší hory se ale nachází v Rusku a v Gruzii. A byla to právě Gruzie, kam letos zamířili španělští horolezci v čele se známým Mikelem Zabalzou, který má na kontě dokonce i prvovýstup na osmitisícový Broad Peak. Jako první zdolal Zabalza společně s Iňaki Mendizabalem výrazný vrchol Ušba. Na vrchol ve výšce 4710 metrů se dostali klasickou cestou přes jižní hřeben nazývanou také Gabriel Kerhiani.


Lezení na Kavkaze. Foto Mikel Zabalza


Ve stěně. Foto Mikel Zabalza

Zbytek týmu mezitím soustředil své úsilí na nedaleký, 3750 metrů vysoký, vrchol Gulba. O lezení na této hoře se ví poměrně málo, ale byl to právě Zabalza, kdo jako první otevřel cestu v její jižní stěně. To bylo v roce 2021. Nyní se sem Španělé vrátili. Julen Berruecko, Tasio Martin a Jon Iňoriza dokázali na Gulbě vylézt hned dvě nové cesty. Jednak šlo o trasu západním hřebenem, kterou navíc dokázali okořenit sestupem východním hřebenem čímž dosáhli vůbec prvního přechodu hory. Jednak šlo o 650 metrů dlouhou linii s hlášenou obtížností 7c v jižní stěně hory.

Expedice španělské výpravy ale ještě není u konce. Je tedy možné, že si zanedlouho představíme i nějaké úspěšné další výstupy.


Cesta jižním hřebenem na Ušbu. Foto Mikel Zabalza


Nové cesty na Gulbu. Foto Mikel Zabalza

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com