České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Dva nové výstupy na Kichatna Spire na Aljašce

O 2342 metrů vysokém vrcholu Kichatna Spire jsme na našem webu již několikrát psali. Není to sice zdaleka nejvyšší hora státu Aljaška, je ale poměrněobtížná a lezcům nabízí zajímavé možnosti. Proto na ni také v loňském roce hned dva týmy uskutečnily prvovýstupy. Masiv Kichatna Spire – to není ale jen nejvyšší vrchol, ale i celá řada dalších lezecky zajímavých štítů. 


Ve strmém úseku. Foto Joseph Hobby

Právě na vedlejší vrcholy v tomto masivu se zaměřili američtí horolezci a horští vůdci Joseph Hobby a Zach Lovell. V polovině dubna zde podnikli skutečně rychlou akci. 18. 4. přiletěli do oblasti, následovaly tři dny lezení a poté 21. 4. odlet zpět do civilizace. Tři dny dobrého počasí ovšem dvojice dokázala využít naplno. Výsledkem byly hned dva velmi hodnotné prvovýstupy. 


Na vrcholu Citadel. Foto Zach Lovell

19. dubna se na lyžích přiblížili k severozápadní stěně vrcholu Citadel. Tato 600 metrů vysoká stěna je majestátní a krásná, ale také obtížně přístupná a špatně viditelná. Proto zde dosud nebyl žádný přelez. Lovell a Hobby to ovšem dokázali změnit. Vybrali si linii téměř ve středu stěny, která vede téměř jen po sněhu a ledu. Výstup po této cestě až na vrchol jim trval čtyři hodiny a museli při tom překonávat úseky se sklonem až 85 stupňů. Další čtyři hodiny jim potom trval sestup. Tuto linii pojmenovali Borealis Face. 


Cesta Borealis Face. Foto Joseph Hobby

Hned o den později, 20. dubna, vylezli Hobby a Lovell východním kuloárem na dosud nepojmenovaný vrchol. Lézt začali až odpoledne, protože ve stěně byly bezpečnější podmínky. Z počátku stoupali po firnu sólo, později se na dosti těžkém ledovém úseku navázali. Nejtěžším bodem byl pak krátký úsek, kdy museli odhrabat množství sněhu, aby se dostali ke skále. Po sedmi hodinách lezení stanuli při západu slunce na vrcholu. Nová trasa má obtížnost AI5 A2 M6, délku 520 metrů a prvolezci ji pojmenovali Superfly Couloir. Dosud bezejmenný vrchol pojmenovali Rise and Shine.


V kuloáru na vrcholu Rise and Shine. Foto Joseph Hobby

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com