České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Diskuse o nadmořské výšce Mt. Everestu končí

Dva sousední státy, které mají na společné hranici nejvyšší horu planety, zvanou také Sagarmatha (nepálsky „Tvář nebes“) či Qomolangma (tibetsky „Matka světa“), společně oznámily novou nadmořskou výšku – 8.848,86 m.
Číslo se liší o pouhých 86 cm oproti měření, které v roce 1954 provedli indové. Je to velmi pozoruhodné i vzhledem k tomu, jaké technologie se tehdy a nyní k měření používají. Oproti měření z roku 2005, při kterém Číňané již využívali satelitní technologie, je rozdíl ve výšce jen 43 cm.

Dobrá zpráva je, že se nebudou muset přepisovat knihy, dokumenty ani mapy: Everest bude i nadále spojován s číslem 8.848, i když matematicky by se mohlo zaokrouhlovat na 8.849 m.
 


Čínský geodet při práci v základním táboře pod Mt. Everestu, květen 2020, foto Xinhua/Purbu Zhaxi


Hovořilo se o tom, že by číslo mohlo následkem zemětřesení v roce 2015 snížit. Na druhou stranu Himaláje pod soustavným tlakem Indické a Euroasijské tektonické desky stále rostou, i když o pouhý metr za každých 900 let. Nicméně eroze a zemětřesní tento růst redukují. Jedním z cílů letošního měření byla i studie vlivu zemětřesení z roku 2015 na nadmořskou výšku Mt. Everestu.

V minulosti se Mt. Everest měřil již několikrát. V následující tabulce jsou zaznamenána jednotlivá měření.


Foto: nepalitimes.com

 


Poslední metry před vrcholem Mt. Everestu, v pozadí Hilaryho převis, foto Karma Tenzing

 

 

Text: OJ
Zdroj: explorersweb.com, nepalitimes.com