České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Denis Urubko a Maria Cardell úspěšní v Pákistánu

Jeden z nejslavnějších žijících a dosud aktivních horolezců Denis Urubko si připsal na konto další skvělý počin. V roce 2009 dokončil projekt Koruny Himaláje jako jeden z nejmladších v historii, poté přidal ještě dva další prvovýstupy na osmitisícovky a na několik nižších hor. V poslední době se ovšem pohybuje převážně v Pákistánu, k němuž má mnohem vřelejší vztah než k Nepálu.

A právě v Pákistánu se mu letos podařil další zajímavý prvovýstup. Se svou manželkou Marií Cardell zdolali dosud nepojmenovaný 5975 metrů vysoký vrchol nacházející se nad údolím Shigar v jižní části pohoří Karakoram. „Místní nám řekli, že na vrchol dosud nikdo v historii nevystoupil, ale zatím sháníme další informace,“ prohlásila Maria Cardell.

Už nástup pod horu byl pro manželský pár poněkud komplikovaný. Autem se dostali pouze do výšky 2400 metrů a pak museli dosti obtížně hledat stezku. A ani zajištění pitné vody nebylo zcela jednoduché. Když se konečně dostali k úpatí, začali nejprve stoupat zasněženým hřebenem a poté kuloárem o sklonu asi 45 stupňů. Žlabem dolezli až na rameno hory, kde strávili noc.

Následující den, v pondělí 13. června, ve 4:30 ráno vyrazili k vrcholu. V průběhu výstupu absolvoval Urubko vcelku nepříjemný pád, naštěstí byl v tu chvíli na laně a Cardell dokázala pád zachytit. V 8:30 stanula dvojice na vrcholu. Velmi pěkným způsobem tak oslavili šesté výročí partnerství, které začalo na den přesně 13. června 2016.

Pokud se potvrdí, že na vrchol nikdo před nimi nevystoupil a že nemá dosud žádné pojmenování, mohou jej Urubko a Cardell pojmenovat. V Pákistánu totiž platí pravidlo, že horolezci, kteří jako první dosáhnou nějakého vrcholu, mohou požádat o oficiální pojmenování dané hory. Aby k tomu mohlo dojít, musí vyplnit formální žádost a jméno zaregistrovat. Pochopitelně se pak musí ještě počkat na schválení pojmenování místními úřady. Denis Urubko a Maria Cardell již napsali, že by vrchol rádi pojmenovali podle nedaleko ležící vesnice Kashmal, jelikož je zdejší pastevci vřele přijali a byli k nim velmi přívětiví.


Denis Urubko v tábořišti v údolí. Foto Maria Cardell


Denis Urubko v průběhu výstupu. Foto Maria Cardell


Denis Urubko a Maria Cardell na vrcholu. Foto Denis Urubko

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com