České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Davo Karničar, první člověk, který sjel Everest na lyžích, zemřel při práci v lese

Dne 16. září 2019 zemřel při práci v lese ve svém rodném Jezersku 56letý slovinský horolezec a skialpinista Davo Karničar. Příčinou tragické nehody byl pravděpodobně pád zlomeného stromu.
Davo pocházel z alpinistické rodiny Karničarovců, jeho geny mu otevřely dveře k těm nejnáročnějším alpinistickým a skialpinistickým výstupům a výkonům. Zvládl uskutečnit více než 1500 výstupů a obtížných skialpových sjezdů. Davo byl znám i díky velkému množství extrémních sólo výstupů. Zapsal se především svým sólo výstupem přes Bonatiho pilíř na Petit Dru.


Davo Karničar (26. 10. 1962 – 16. 9. 2019)


Známý byl především jako představitel extrémního skialpinismu. Ve slovinských horách zvládl nespočetné množství obtížných sjezdů, na jejichž zopakování si nikdo netroufl. V severní stěně Grintovce to byla například 400 metrů dlouhá svislá cesta Fritsch-Lindenbach. Sjel rovněž  Palaviciniho žlab na Grossglockneru nebo spolu se svými třemi bratry sjeli Mont Blanc. Vrcholem jeho lyžování v Evropě byla východní stěna Matterhornu, kterou sjel spolu se svým bratrem Drejcem. Dokázal úspěšně sjet i severovýchodní stěnu Eigeru po Lauperově cestě – tento sjezd byl vyhlášen jako nejobtížnější skialpový sjezd v Evropě.


V domácích Kamnických Alpách


Celosvětově známým se stal především díky svým lyžařským aktivitám v Himálajích. V roce 1995 spolu se svým bratrem Drejcem úspěšně slyžovali z vrcholu Anapurny (8091 m) do základního tábora pod severní stěnou a o pět let později sjel jako první člověk na světě bez přerušení z vrcholu Everestu do základního tábora pod Everestem. Skialpový úspěch v Himálajích ho dovedl k dalšímu náročnému cíli: rozhodl se, že sjede na lyžích z nejvyšších vrcholů všech sedmi kontinentů. Tento extrémní projekt ukončil Davo jako první skialpinista na světě v roce 2006.
Davo Karničar navštívil i dvakrát Mezinárodní festival alpinismu v Praze. Sjezdu z vrcholu Everestu a celý tento úžasný výkon představil na 1. ročníku festivalu (tehdy ještě Smíchovský festival alpinismu) v roce 2004, při jeho druhé návštěvě na MFA Praha v roce 2010 představil Davo spolu s bratrem Drejcem jejich sportovní výkony v rodných Kamnických a Savinjských Alpách.


 Davo na Mezinárodním festivalu alpinismu Praha 2010


Rodné Kamnické a Savinjské Alpy ho doprovázely od kolébky po celý jeho život. V rozhovoru pro lidé&HORY 2/2011 mimo jiné na otázku, jaké z jeho sjezdů považuje za ty nejobtížnější, odpověděl: „Určitě to jsou sjezdy v mých rodných Kamnických Alpách. Protože tam žiju, vím, jaké jsou kde momentální podmínky a na místa pak vyrážím s jistotou, že mě nic nepřekvapí – včetně lavin. Ty nejtěžší sjezdy jsem udělal v severní stěně Grintovce. Co se týče nároků na kondici, pak bych řekl, že nejtěžší lyžařskou expedicí byl pokus o sjezd z K2 v roce 1993.“
Čest jeho památce.

 

Zdroj: Ladislav Jirásko, lidé&HORY, www.festivalalpinismu.cz