České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Další prvovýstup Simona Messnera

Známý italský alpinista rakouské národnosti Simon Messner zažívá velmi úspěšný rok. Po prvovýstupech severní stěnou Schrammacheru (3410 m) v Zillertalských Alpách a jihozápadní stěnou Rotwandu (2806 m) v Dolomitech přidal na začátku srpna další novou cestu v italské části Dolomit. 

Cílem byla tentokrát hora Lagazuoi vysoká 2835 metrů. Ta se nachází nedaleko střediska Cortina d’Ampezzo, které je známé mimo jiné i díky italské obuvnické firmě Asolo, která podle ní pojmenovala jeden ze svých modelů pohorek. 

Simon Messner měl v severní stěně Lagazuoi vytipovanou cestu již delší dobu, dlouho však vyčkával, protože se mu zdálo, že skála není dostatečně pevná a soudržná a současně viděl jen málo možností pro kvalitní a bezpečné jištění. 

Letos však našel odvahu zkusit cestu přece jen prostoupit. Proto 23. července vyrazil s Barbarou Vigl do stěny. V průběhu dvou dní vylezli zhruba do dvou třetin plánované cesty až pod výrazný převis, kde se však bohužel museli otočit a slanit zpět k nástupu.

Messner se ovšem nevzdal a 3. srpna se vrátil se svým dlouholetým lezeckým partnerem Martinem Siebererem. Společně dokázali celou cestu, kterou nazvali La vita è bella, úspěšně zdolat během jediného dne. Všechny délky navíc vylezli volně. Podle Messnerova vyjádření se jedná o jednu z nejhezčích tras, kterou kdy se Siebererem zvládli.


Martin Sieberer ve stěně. Foto Simon Messner


Simon Messner leze. Foto Simon Messner


Pohled dolů. Foto Simon Messner


Sieberer a Messner. Foto Simon Messner


Nová cesta. Foto Simon Messner

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com, kletterblock.de