České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Dachstein West - pozvání do oblasti Dachstein Salzkammergut


Bad Goisern, foto Julian Elliot
 

Dachstein West - pozvání do oblasti Dachstein Salzkammergut

Dvě v Česku oblíbené oblasti Solné komory, Dachstein Salzkammergut a Tennengau, se spojily v jeden zážitkový region Dachstein West. Region Dachstein West zahrnuje salcburské oblasti Abtenau, St. Martin, Annaberg a Rußbach a hornorakouská střediska Gosau, Bad Goisern, Obertraun a Hallstatt. Součástí tohoto regionu je rovněž autentická, dramatická i pohodová kulturní krajina Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut, která získala mezinárodní uznání – od roku 1997 patří mezi světové dědictví UNESCO.
Zažít, co je to světové dědictví UNESCO, můžete na místech jako Dachstein Krippenstein, okolí Hallstattského jezera nebo okolí Gosauských jezer, atd. Region, který utvářela těžba soli, je známý poctivou řemeslnou výrobou. Můžete ji zažít nejen ve zdejších dílnách, ale i v hostincích či na salaších. Různé akce jsou ideální příležitostí, kde lze poznat obyčeje místních obyvatel nebo ochutnat regionální delikatesy, mezi než patří například oblíbené „dřevorubecké knedlíčky“ – Holzknechtnocken.


Hallstatt, foto Julian Elliot
 

Příjemný region a dovolená v přírodě

Díky mírné západní straně Dachsteinu a vřelé pohostinnosti zdejších obyvatel je i krátkodobá dovolená v historickém kraji Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut skutečným zážitkem. Turistika, sluneční paprsky, posilnění na chatě po pěší túře, vnímání ticha i fascinující výhledy na Dachstein: tyto zdánlivé maličkosti jsou pro každého návštěvníka nezapomenutelné. Originální chvíle strávíte ve střediscích nabízejících pestrou paletu aktivit a pamětihodností. V tomto prázdninovém regionu můžete objevovat vysokohorskou krajinu a horské pastviny. V létě hosty nejvíce lákají stezky pro pěší turistiku, trasy pro cykloturistiku, zajištěné cesty nebo kulturní akce. V zimním období se oblast promění v opravdový ráj s širokou nabídkou pro lyžování, běžkování nebo túry na sněžnicích.


Turistika v oblasti Gosau a Zwieselalm, foto Rudi Kain

Tip pro půldenní túru:

Výlet k jezeru Hinterer Gosausee: Krásná pěší túra podél jezera Vorderer Gosausee, na "Gosaulacke" a k výše položenému jezeru Hinterer Gosausee. Zajímavé výhledy na Dachstein a na hřeben Gosaukamm. Pětikilometrový úsek s výškovým rozdílem 200 metrů je vhodný i pro rodiny s dětmi. Délka túry 1,5 až 2 hod.


Nad jezerem Gosausee, foto Rudi Kain
 

Ráj pro milovníky kol a bikery

Spolkové lesy ve spolupráci se spolkovou zemí Horní Rakousko vyznačily v oblasti Dachstein West-Salzkammergut velkorysých 200 km lesních cest. Vzniklo tak přibližně 800 km tras pro kola.
Cyklostezky zahrnují širokou škálu možností od legendárního okruhu Dachsteinrunde, přes tréninkové Trophy, nebo Salzkammergut E-Trail až po vzrušující túry pro gravel biky. Hory, alpské pastviny a jezera zaručují ohromnou rozmanitost v husté síti cyklotras. Milovníci horských kol si zde opravdu přijdou na své. V oblasti Dachstein Salzkammergut na vás čekají pohodlné a široké stezky a původní horské chaty. A rozhodně si s sebou vozte plavky, abyste mohli skočit do jezera nebo horského potoka. Podél štěrkových cest je k tomu spousta příležitostí.


Na kole podél jezera Gosausee, foto Andreas Meyer
 

Tipy na jednoduchou bikovou túru

Blaa Alm Runde: Okruh Blaa-Alm je nenáročný okruh a vede z Bad Goisern přes Altaussee, Bad Ischl zpět do výchozího bodu. Délka trasy je 46 km, převýšení 820 m, čas jízdy 3 hod.


Na kole v oblasti Raschberg, v pozadí ledovec Dachstein, foto Andreas Meyer
 

Informace a rezervace pobytů

Tourismusverband Inneres Salzkammergut, tel.: +43 5 95095,
E-Mail: reservierung@dachstein-salzkammergut.at, www.dachstein-salzkammergut.cz.
Vše o Dachstein West: www.dachstein.at