České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Co musí nutně mít vaše boty do nepohody?

Představte si, že byste se vydali na túru ve společenské obuvi. I po sebekratší procházce v přírodě by vám vaše nohy jistě daly pořádně co proto! A to nemluvíme o tom, jak by dopadly ty boty. Do přírody se zkrátka nemůžete vypravit bez pořádných trekových bot. Jak ale poznáte boty, které vás tam venku podrží?

Možná si říkáte, že zase tolik nechodíte a že sobotní výlet v pohodě zvládnete v oblíbených teniskách. Outdoorvé boty však mají vychytávky, které vám tenisky nenabídnou. Právě díky nim vám mohou poskytnout pohodlí a vy se pak nemusíte dlouhé týdny léčit z odřenin a puchýřů.

 

Podrážka je základ, ale co dál?

Základem je odolná podešev, která neklouže, a to ani na mokrých kamenech nebo na blátě. Dále je dobré, aby byla dostatečně silná, aby odolala poškození. O pohodlnost bot se stará mezipodešev, která tlumí nárazy a zajišťuje měkkost při došlapu.

Při trekování je velmi důležitá stabilita nohy. Čím je terén členitější, tím více potřebujete, aby noha v botě nekloktala. V opačném případě by mohlo dojít k podvrknutí kotníku. Dobře ukotvená pata a dobré stažení už od špičky vám nohu v botě dobře zafixují.

Vzhledem k tomu, pro jaké aktivity jsou outdoorové boty určeny, je důležité, aby byl svrchní materiál odolný proti vodě a oděru. Právě proto se většinou vyrábí z kůže. Samozřejmě i zde stejně tak jako u jiného vybavení do přírody platí, že musíte volit kompromis mezi prodyšností a nepromokavostí.

 

Nejsou pohorky jako pohorky

Podle toho kam se chystáte, volte i boty, které si vyberete. Trekové boty mají své specializace, podle toho, co umí.

Nízké trekové boty jsou hodně univerzální, můžete je nosit ve městě, na kratší procházky a výlety, ale klidně je můžete obout na několikadenní túry. Jsou lehké a jejich podrážka se snadno přizpůsobuje povrchu. Můžete v nich absolvovat i lehčí lezecké cesty, kde ještě nepotřebujete lezečky. Nízké trekovky mívají povrch vyrobený z kombinace síťoviny a kůže, často mají i nepromokavou či voděodolnou membránu.

Klasické pohorky mají zvýšený kotník, který pomáhá stabilizovat nohu. Podrážka vysokých trekovek je tuhá, aby dala vašim chodidlům oporu, i když ponesete těžký batoh. Právě pro tyto účely jsou pohorky vyrobeny, jsou robustní, ale zároveň lehké. Při celodenním chození totiž opravdu cítíte každý gram. Tyto boty bývají vyrobeny z kůže, ale v současné době často k dostání i pohorky s povrchem, který kombinuje textil a kůži.

 

Zdroj: Rockpoint.cz