České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Český prvovýstup na Sasso di Stria

Čeští horolezci Michal Coubal a Martin Tučka se vyznamenali svým špičkovým výkonem v Itálii, přesněji v autonomním regionu Tridentsko-Horní Adiže, kde leží slavné pohoří Dolomity. Právě na něj se Češi zaměřili. Vybrali si 2477 metrů vysoký vrchol Sasso di Stria, ležící nedaleko významného horského střediska Cortina d’Ampezzo. V jihovýchodní stěně této hory si už před několika lety všimli zajímavé linie, kterou se nyní rozhodli vyzkoušet.

Na místo dorazili v polovině června a hned se dali do práce. A to i přes ne úplně optimální povětrnostní podmínky. Na tuto roční dobu měli totiž poměrně chladno a poměrně často jim na hlavu padaly vločky sněhu a ledu. Skála ale zůstávala suchá, takže to lezení nijak zásadně neovlivnilo.

První tři délky vedly v pevné skále, prolezli je tedy vcelku rychle. Ve čtvrté délce se ale obtížnost zvyšuje a cesta vede skrze kolmé až mírně převislé spáry. Z páté délky měli obavy, při pohledu z okolí se jim zdála nejtěžší, nakonec se ale na místě ukázalo, že jde o vcelku příjemné lezení. Poslední délku pak česká dvojice označuje za nejhezčí, jelikož vedla krásnou skálou s malými chyty a poté ještě přes mírně převislou spáru.

Chvíli se zdrželi na vrcholu a následně sestoupili skrze klasickou cestu. Podle nich sestup připomínal návštěvu muzea první světové války, protože naráželi na staré zákopy, ostnaté dráty nebo výztuže. Nová cesta získala název Magia nera, tedy Černá magie.


Čtvrtá délka. Foto Martin Tučka


Pátá délka. Foto Martin Tučka


K vrcholu. Foto Martin Tučka


Cesty v jihhovýchodní stěně Sasso di Stria. Česká cesta černě. Foto Petr Jandík a Martin Tučka

Zdroj: planetmountain.com