České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Češi přivezli z mistrovství světa juniorů dvě medaile

Třicáté první mistrovství světa ve sportovním lezení bylo pro české barvy velmi úspěšné. Naši reprezentanti si z amerického města Dallas přivezli dva cenné kovy. Podobně úspěšný šampionát zažili čeští lezci naposledy v roce 2009. 

Jako obvykle se rozdávaly medaile mezi juniory do 19 let, a dále mezi chlapci/dívkami do 17 let a do 15 let. V každé disciplíně tedy byly pro každé pohlaví připraveny tři sady medailí. 

Bouldering

Juniorky do 19 let: V této kategorii triumfovala Zélia Avezou z Francie se čtyřmi topy a čtyřmi zónami. Na stupních vítězů ji doprovodily její reprezentační kolegyně Selma Elhadj Mimoune a Američanka Kylie Cullen, obě se třemi topy a čtyřmi zónami. Michaela Smetanová úspěšně zvládla nástrahy kvalifikace, nicméně přes semifinále už projít nezvládla a skončila na 15. místě. Markéta Janošová vypadla už v kvalifikaci a musela se spokojit s 28. pozicí. 


Stupně vítězů boulderistek v kategorii do 19 let. Foto IFSC

Dívky do 17 let: Tuto kategorii ovládla Slovinka Sara Copar se čtyřmi topy a čtyřmi zónami. Stříbro vybojovala Michika Nagashima z Japonska a bronz Alessia Mabboni z Itálie, obě dosáhly na tři topy a čtyři zóny. Pěkné deváté místo si solidním výkonem v semifinále zajistila Slovenka Martina Buršíková a jen o dvě pozice za ní skončila další reprezentantka Slovenska Lujza Michálková. Nejlepší Češkou byla Arina Jurčenko, která obsadila 15. příčku. Kvalifikace byla bohužel nad síly dalších dvou českých lezkyň Sabiny Skoupé a Barbory Bernardové, které skončily na 25., respektive 37. místě. 


Nejúspěšnější dívky v boulderingu v kategorii do 17 let. Foto IFSC

Dívky do 15 let: V této kategorii triumfovala Američanka Anastasia Sanders se čtyřmi topy a čtyřmi zónami. Zbytek stupňů vítězů patřil zástupkyním Japonska, pro stříbro si dolezla Natsumi Oda, bronz vybojovala Kaho Murakoshi. Kvalifikace zastavila ambice slovenské reprezentantky Ley Slobodové, jež v konečném pořadí začínala čtvrtou desítku závodnic. Ještě o dvě příčky hůře skončila jediná česká zástupkyně v této kategorii Mariana Janošová. 


Nejlepší boulderistky v kategorii do 15 let. Foto IFSC

Junioři do 19 let: V této kategorii zvítězil Hannes Van Duytsen z Belgie, když zvládl tři topy a tři zóny. Za ním se seřadili dva reprezentanti Japonska – stříbrný Zento Murashita a bronzový Junta Sekiguchi. Velmi dobré 11. místo vybojoval český lezec Marek Jeliga, jediný zástupce naší republiky v této soutěži. Slovenský reprezentant Filip Hromada startovní pole uzavíral. 


Tři nejlepší junioři v boulderingu. Foto IFSC

Chlapci do 17 let: Tuto kategorii ovládli lezci ze země vycházejícího slunce. Titul mistra světa si se čtyřmi topy a čtyřmi zónami zajistil Ritsu Kayotani, jeho kolega Sorato Anraku bral za tři topy a čtyři zóny bronz. Na druhém místě skončil Brit Toby Roberts. Jediný Čech v této kategorii František Danda si v kvalifikaci připsal dva topy a tři zóny, což mu stačilo na konečné 30. místo. 


Stupně vítězů boulderistů do 17 let. Foto IFSC

Chlapci do 15 let: Této kategorii dominoval Hugo Hoyers ze Spojených států se ziskem tří topů a čtyř zón. Společně s ním stály na stupních vítězů Ital Matteo Reusa a Japonec Hinato Terakawa. Krásné deváté místo obsadil český lezec Jan Štípek. 


Nejúspěšnější boulderisté v kategorii chlapců do 15 let. Foto IFSC

Lezení na obtížnost

Juniorky do 19 let: Jasně nejlepší byly Japonky Nonoha Kume a Natsuki Tanii za výsledek 40+, respektive 39+. Pro bronzovou medaili si dolezla Češika Michaela Smetanová. Úspěšný den naší výpravy navíc doplnila skvělým pátým místem Markéta Janošová, kterou jen díky lepšímu času porazila čtvrtá Ukrajinka Nika Potapova. 


Nejlepší juniorky v lezení na obtížnost. Vlevo bronzová Michaela Smetanová. Foto IFSC

Dívky do 17 let: Zvítězila bulharská lezkyně Aleksandra Totkova svým výlezem až na TOP a tím současně zajistila Bulharsku první ženskou medaili ve sportovním lezení na obtížnost. Stříbrnou medaili získala Sara Copar ze Slovinska a třetí byla Korejka Ga-Yeong Oh. Velmi pěkným osmým místem a postupem do finále potěšila české fanoušky Sabina Skoupá. Na 15. – 17. pozici se seřadily Slovenky Martina Buršíková a Lujza Michálková a Češka Arina Jurčenko


Tři nejlepší dívky v kategorii do 17 let v lezení na obtížnost. Foto IFSC

Dívky do 15 let: Titul vybojovala Chae-Yeong Kim z Jižní Koree s výsledkem 47+, druhou v pořadí Meije Lerondel z Francie porazila jen velmi těsně. Jako třetí s velkým odstupem skončila Japonka Kaho Murakoshi. Solidní 16. příčku vybojovala Lea Slobodová ze Slovenska, Češka Mariana Janošová si zajistila 23. pozici. 


Medailistky soutěže v lezení na obtížnost dívek do 15 let.

Junioři do 19 let: První dvě místa obsadili Japonci Zento Murashita a Junta Sekiguchi s výsledky 44+ a 43+. Na stupních vítězů je doplnil bronzový Lovro Črep ze Slovinska. Vynikající osmé místo vybojoval český zástupce Marek Jeliga. 


Stupně vítězů mezi juniory v lezení na obtížnost. Foto IFSC

Chlapci do 17 let: Japonským vítězstvím skončila i tato věková kategorie zásluhou Sorata Anraku. S výsledkem 38+ ale porazil druhého Toby Robertse z Velké Británie jen díky lepšímu času. Pro bronz si dolezl další Japonec Rikuto Inohana. Dominanci východoasijců pak doplnili čtvrtým a pátým místem Ritsu Kayotani a Shion Omata. Jediný Čech v soutěži František Danda z kvalifikace nepostoupil a obsadil 34. pozici.   


Japonci slaví double v lezení na obtížnost chlapců do 17 let. Foto IFSC

Chlapci do 15 let: Až na TOP vylezl Francouz Max Bertone, který se stal mistra světa v této kategorii. Druhý skončil Japonec Riki Ishihara s výsledkem 44+. Velkou radost českému týmu připravil Lukáš Mokroluský, jenž si zajistil bronzovou medaili. S Japoncem Ishiharou při shodném výsledku prohrál jen kvůli horšímu času. Rovněž velmi pěkné 11. místo obsadil druhý Čech v závodě Jan Štípek. 


Nejlepší závodníci v lezení na obtížnost mezi chlapci do 15 let. Vlevo bronzový Lukáš Mokroluský. Foto IFSC

Lezení na rychlost

Juniorky do 19 let: Ve finále dominovala Italka Beatrice Colli. Další dvě medaile zamířily do Německa zásluhou Nurie Brockfeld a Franzisky Ritter. 


Nejrychlejší juniorky. Foto IFSC

Dívky do 17 let: V této kategorii zvítězila Francouzka Manon Lebon, která porazila Sofii Bellesini z Itálie. Bronz si zajistila Ai Takeuchi z Japonska. 


Nejrychlejší dívky v kategorii do 17 let. Foto IFSC

Dívky do 15 let: V této kategorii triumfovaly Ukrajinky – zvítězila Ksenia Horielova, druhá skončila Polina Khalkevych. Třetí místo obsadila Francouzka Maelane Villedieu. 


Ukrajinská radost v kategorii dívek do 15 let. Foto IFSC

Junioři do 19 let: Mistrem světa se stal Shuto Fujino z Japonska, stříbrnou medaili si zajistil Ukrajinec Hryhorii Ilchyshyn a bronzovou pozici obsadil Němec Leander Carmanns. 


Nejrychlejší junioři. Foto IFSC

Chlapci do 17 let: Závod ovládl Marco Rontini z Itálie. Vicemistrem světa se stal Marius Payet Gaboriaud z Francie a pro bronz si dolezl Samuel Watson ze Spojených států. 


Nejrychlejší chlapci v kategorii do 17 let. Foto IFSC

Chlapci do 15 let: Na nejvyšší stupínek vystoupal Ital Francesco Ponzinibio, druhý byl Ginta Uegaki z Japonska a třetí skončil Damir Toktarov z Kazachstánu. 


Medailisté v lezení na rychlost mezi chlapci do 15 let. Foto IFSC

Text: VŠ
Zdroj: ifsc-climbing.org