České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Britský prvovýstup v Jugal Himal

Jugal Himal je jedno z mnoha menších pohoří patřících do dlouhého hlavního himalájského pásma. Nachází se v Nepálu, asi 70 km severoseverovýchodně od hlavního města Káthmándú. Za nejvyšší vrchol tohoto pohoří se někdy považuje osmitisícová Šiša Pangma, jediný ze čtrnácti nejvyšších vrcholů, který leží zcela na území Číny, respektive Tibetu. Na nepálské straně je nejvyšším bodem 6979 metrů vysoký štít Loenpo Gang.

A právě do této oblasti vyrazila v dubnu silná britská horolezecká dvojice v čele s Paulem Ramsdenem, který dlouhodobě patří mezi nejlepších horolezců světa. To dokazují i čtyři Zlaté cepíny, které obdržel za výstupy s Mickem Fowlerem. Tentokrát však lezl s novým partnerem, zástupcem mladší generace, Timem Millerem.


Paul Ramsden leze ve strmém terénu. Foto Tim Miller


Tim Miller leze v mixovém terénu. Foto Paul Ramsden

Za svůj cíl si vybrali 6563 metrů vysoký vrchol, který do té doby neměl ani jméno. Podle mateřské horské skupiny ho Britové pokřtili jako Jugal Spire. Už při domácí přípravě je velmi zaujala severozápadní stěna této hory, která je vysoká asi 1300 metrů a neobvykle strmá. Přestože ji nikdy zblízka neviděli, věřili, že by se jim mohlo podařit najít lezitelnou cestu.


V bivaku. Foto Paul Ramsden

Poté co obdrželi povolení k výstupu, přesunuli se pod horu a po nezbytné aklimatizaci na sousedních vrcholem vyrazili na konci dubna do stěny. Od úpatí hory měli sice vytipovanou diagonální ledovou linii, kterou se zdálo možné stěnu prostoupit, mnohdy však museli improvizovat a poměrně složitě hledat nejschůdnější cestu. Nakonec však byli úspěšní a 28. dubna, po čtyřech bivacích a pěti dnech lezení, stanuli na vrcholu. Další den pak začali sestupovat taktéž neznámou jižní stranou hory.


Tim Miller v jednom z komínů zhruba ve středu stěny. Foto Paul Ramsden

Novou cestu nazvali Ramsden s Millerem „The Phantom Line“ a její obtížnost určili na ED+ (1200 m). Celkově strávili na cestě osm dní. Ze základního táboru vycházeli 21. dubna a vrátili se 29. dubna. Oba muži jsou nyní již v pořádku a ve zdraví zpět v civilizaci. A i my gratulujeme k velkému úspěchu.


Dvojice horolezců na vrcholu Jugal Spire. Foto Paul Ramsden

Nová cesta The Phantom Line. Foto Paul Ramsden

Text: VŠ
Zdroje: explorersweb.com, planetmountain.com, Facebookový profil firmy Mountain Equipment