České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Britové úspěšní na Aiguille du Blaitiere

V lednu letošního roku se ve francouzských Alpách objevili dva přední britští horolezci Rob Smith a Tom Livingstone. Tom který je lezecké veřejnosti dobře znám svými skvělými počiny ve světových velehorách. Na kontě má třeba prvovýstup na Latok I oceněný Zlatým cepínem, nebo prvovýstup na Tengkangpoche.

 
Pod stěnou. Foto Tom Livingstone

Nyní si společně se Smithem vybrali 3522 metrů vysoký vrchol Aiguille du Blaitiere. Jde o štít nad ledovcem Glacier de Blaitiere, který navazuje na známý hřeben Auiguilles de Chamonix. Ten se táhne od 3842 metrů vysoké Aiguille du Midi na jihozápadě až po 3445 metrů vysokou Aiguille des Grands Chermoz na severovýchodě. Samotná Aiguille du Blaitiere se nachází zhruba ve dvou třetinách hřebene při pohledu od Aiguille des Grands Chermoz a asi šest kilometrů severovýchodně od Mont Blancu. 


Při lezení. Foto Tom Livingstone

Aiguille du Blaitiere byla poprvé přelezena v roce 1874. Od té doby se stala oblíbeným cílem mnoha horolezců a ani nejjednodušší trasa není úplně snadná. Livingstone a Smith si ovšem ke svému výstupu zvolili ještě o dost obtížnější severozápadní stěnu. Nastoupili do výrazného kuloáru, který je následně zavedl do ještě užšího kuloáru. Lezení jim připomínalo terén na Aljašce. Chvíli se pohybovali kolem severního hřebene, následně se vrátili více do stěny, kde na skalní římse poprvé bivakovali. 


Rob Smith v severozápadní stěně. Foto Tom Livingstone

Druhý den dopoledne pokračovali přes vrcholovou stěnu skrze úzké spáry a velmi strmé úseky. Nakonec dolezli na vrchol téměř přesně při západu slunce. Pod sebou obdivovali svítící Chamonix. Pak ale slanili zpět na místo bivaku. Následující den bezpečně sestoupili zpět do údolí a došli do Chamonix, kde se už mohli radovat z úspěchu. 


Noční postup. Foto Tom Livingstone

Po návratu zjišťovali, zda už před nimi někdo tuto jejich cestu přelezl. Připadalo jim totiž zvláštní, že by poměrně logickou linii nikdo nezkusil. Po svých předchůdcích ale nenašli žádné záznamy o výstupech. Později zjistili, že první polovina jejich cesty je pravděpodobně zcela originální, ve druhé polovině se napojili na trasu Joe Browna a Dona Whillanse přelezenou v létě roku 1954. Livingstoneova a Smithova cesta je o obtížnosti WI4+ M6+. 


Vylezená cesta. Foto Tom Livingstone

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com