České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Benjamin Vedrines a rychlostní rekord na Haute Route

Alpská túra Haute Route je jednou z nejznámějších a nejčastěji využívaných lyžařských tras na světě. Poprvé byla zdolána v roce 1911 a leží mezi francouzským Chamonix a švýcarským Zermattem, tedy na pomezí masivu Mont Blancu a Walliských Alp. Od té doby je každoročně cíle velkého množství sportovců a turistů z celého světa. Nutno podotknout, že trasa má i letní variantu.


Equy a Vedrines. Foto Sebastian Montaz-Rosset

Zdolání zimní Haute Route skialpinistům obvykle trvá 7 až 13 dní, v závislosti na aktuálních sněhových a povětrnostních podmínkách a přesné trase, která je využita. Nocuje se většinou na horských chatách. Špičkoví lyžaři se zde ovšem snaží překonávat i rychlostní rekordy. Už v roce 2008 se nejrychlejší čas dostal pod 24 hodin a to zásluhou Lionela Bonnela a Stephana Brosse, kteří celou trasu dokončili za 21hodin a 11 minut. Od té doby došlo několikrát k překonání rekordu, naposledy v roce 2016, kdy Olivier Meynet a Bastien Fleury dokončili přechod za 16 hodin a 35 minut.


Vedrines a Equy na Haute Route. Foto Sebastian Montaz-Rosset

V letošním roce se na Haute Route zaměřili dva přední francouzští skialpinisté Benjamin Vedrines a Samuel Equy. Vendrines patří k nejlepším horolezcům současnosti, už mnohokrát jsme zde psali o jeho úspěších ve vysokých horách z nichž některé souvisely i se skialpinismem. Equy se specializuje více přímo na skialpinismus, v němž drží titul mistra světa pro rok 2022.


Equy a Vedrines při rekordním výkonu. Foto Sebastian Montaz-Rosset

10. dubna vyrazili oba muži těsně po půlnoci od kostela v Chamonix na francouzské straně hor pouze s lyžařským vybavením a litrem a půl tekutin. V běžeckých botách doběhli do vesnice Argentiere, kde v tuto dobu začíná souvislá sněhová pokrývka. Dále již pokračovali na lyžích. Večer téhož dne skončili svou pouť v Zermattu. Celou trasu absolvovali pouze vlastními silami bez vnější pomoci a většinu také sami. Pouze na část dne se k nim připojil fotograf Seb Montaz-Rosset, jenž jejich výkon dokumentoval.


Vedrines a Equy v akci. Foto Sebastian Montaz-Rosset

Trasu dlouhou 110 kilometrů a průměrnou nadmořskou výškou 2700 metrů zvládli Vedrines a Equy za 14 hodin a 54 minut. Jako první se tak dostali pod 15 hodin a předchozí rekord vylepšili o hodinu a 41minut. Překonali přitom značné převýšení. Nastoupali 8350 metrů a sklesali 7750 metrů. Haute Route přitom není úplně triviální trasa, obsahuje i některé techničtější úseky vyžadující alespoň základy lezení, což činí jejich výkon ještě hodnotnější.


Francouzská dvojice při stoupání. Foto Sebastian Montaz-Rosset

Text: VŠ
Zdroj: 4sport.ua